Само едри череши изкупуват на пунктовете в Кюстендилско, цената от 80 ст. прати производителите на пазарите в София  

Само едри череши – червени и бели, изкупуваха пунктовете в Кюстендил. „ Цената от 80 стотинки е твърде ниска, но тази година се наблюдава свръхпроизводство. Питайте също завода в Копиловци“, коментираха на пункт в крайния кв. „Могилата“. 78 разрешителни за откриване на пунктове за изкупуване е издала общината. Около 10 местни  фирми и дружества изкупуват череши. Ранните сортове обаче се търсели единствено за Черешова Задушница. Иначе не стават за преработка, дори и за ракия. Земеделци дори съветват тези сортове да се изкореняват. В с. Николичевци обаче намерили решение – карали ги в София и взимали добри пари. Клиенти в столицата търсят и производители от кюстендилското село Коняво.

„ От години имам череши над Кюстендил, преди изхода за село Слокощица. Миналата и по-миналата година изобщо не се родиха. Сега обаче има много. Ще разчитам за брането само на себе си и на сина си, който е без работа. Не искам да търся хора за бране, тъй като много ще ми се оскъпи продукцията, не че нещо влагам допълнително. Това са наследствени череши, единственото, което правя, е да ги варосам напролет. Имам приятел на пункт, с когото се знаем от години. Той ми прави реверанс и ми ги плаща с 5 -10 ст. за килограм отгоре. Така, че се надявам да получа добри пари”, коментира 63-годишен кюстендилец.

„Няма какво да си говорим, от предаване на череши на пунктовете не се печели. Трябва да ги караш или на пазара в София, или директно от блока да ги пласираш. Преди две години столичани идваха и ми платиха черешите по 1,5-2 лева“, сподели производител от кюстендилското село Дворище.

Според производителя на череши от село Коняво Стоян Станоев изкупната цена е твърде ниска. „Не ни удовлетворява цена от 80 стотинки. Няма да можем да покрием разходите, които сме направили през годината. Наистина реколтата е много добра и като добив, а и като качество. Сигурен съм, собствениците на пунктове нямат вина, защото цените ги определят изкупвачите“, коментира ситуацията Станоев.
Собственичката на пункт също в село Коняво каза, че цената не е висока, тъй като навсякъде реколтата е много.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

Череши 1- Пунктът в кв. „Могилата” /сн. 1/

Череши 3-  И вчера черешите /сн. 2/ задържаха цена от 80 ст. за кг /сн. 3/

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *