Само 1 от 3-ма души с инфаркт спира да пуши въпреки лекарската препоръка

Проф. Борислав Георгиев, ръководител на Клиниката по
кардиология в Националната кардиологична болница:

Само един от трима пациенти,
на които се препоръчва да спрат
цигарите веднага, включително
и тези с инфаркт, го правят

С всяка изпушена цигара рискът от сърдечносъдови болести се увеличава от 2 до 4 пъти, показват проучванията. Въпреки медицинските препоръки и сериозната заплаха част от хората не могат да кажат „не“ на вредния навик.
„Ние препоръчваме на пациента да спре да пуши, но за съжаление, включително болните с инфаркт, не повече от 30-40% спират цигарите. Другите не могат да спрат. В последните 15-20 години виждаме, че сърдечноболните пушачи не спират и тук вече е мястото, може би алтернативата“, каза проф. Георгиев и допълни, че устройствата с нагряване на тютюн са част от тази алтернатива за онези, които не могат да спрат да пушат. „Димът в цигарата съдържа над 300 вещества, част от които са тежки канцерогени, други променят ДНК, а някои имат отсрочен ефект. Затова впоследствие се заговори, че вреди и димът в околната среда, т.е. пасивното пушене“.
Проф. Георгиев е категоричен, че бездимните алтернативи намаляват риска за развитие на заболявания в сравнение с вредите от тютюнопушенето. Проблемът с електронните цигари идва от липсваща регулация в съответните държави, обясняват експертите.
Американският Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) установи, че една от причините за кризата с електронните цигари в САЩ, която взе 57 жертви и вкара над 2000 души в болница, се дължи на поръчвана по интернет течност за електронни цигари. В последния си доклад от декември 2019 г. здравните власти посочват, че това са продуктите с марка Dank Vapes, които съдържат една от съставките на марихуаната – тетрахидроканабинол.

Проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация и преподавател в катедра „Фармакология, фармакотерапия и токсикология“ в Медицинския университет в София:

Анализи показват, че смъртните
случаи след ползване на
електронни цигари са изолирани

„Можете да си представите какъв е пазарът на електронни цигари в една страна с популация около 300 млн. души и страшно много пушачи. След 10 г. история на употреба на подобни продукти, изведнъж в последната година се заговори за това. Да, там има и смъртни случаи, но в други страни, в които има пак огромен пазар, няма нито един регистриран случай, просто защото регулацията на тези продукти е крайно сериозна“, обяснява и проф. Момеков, който коментира данните от американския доклад.
Освен съдържанието на масла с тетрахидроканабинол в състава на течността, което не е било обявено, като помощно вещество е използван и токоферил ацетат, както и витамин Е.
„Различно е да пием витамин Е или да се мажем с крем, който го съдържа – тогава е полезно. Но когато през едно устройство за вапоризиране той попадне в белия дроб, той става на капки, а заболяването прилича на пневмония, но не е“, обяснява още проф. Момеков.
От доклада става ясно, че в пробите от заболелите и починалите от мистериозната белодробна болест има изолиран и течен парафин, който се е намирал в течността. „Всичко това е неспецифично за белите дробове. Подобни течности са произведени от малко производители, и то не от сериозните, а по-скоро от неща, които хората купуват на улицата или по интернет“, твърдят експертите.
По отношение на предлаганите устройства с нагряване на тютюн като бездимни алтернативи в България и намаления им риск спрямо цигарите професорът коментира така: „Първо, трябва да сме наясно със следното – един пушач, който е пушил дълго време, има множествени рискове – от ХОББ, канцерогенеза, сърдечносъдови рискове. Когато спре да пуши, тези рискове не изчезват, като все едно да скочиш от един небостъргач и рискът изведнъж да стане нула. Подобно на един триъгълник, рискът се покачва с пушенето и когато спреш цигарите, рискът започва плавно да намалява“.
Ако пушачът премине на бездимна алтернатива, като устройствата за нагряване на тютюн, рискът ще намалява доста по-плавно, отколко ако спре напълно да употребява продукти с никотин. „Но все пак ние ще имаме редукция на риска, защото рискът от тютюнопушенето е функция на химическите нокси, които се съдържат в тютюневия дим. Когато ние ги елиминираме в някои случаи, или ги намалим драстично, това означава, че ние ще редуцираме рисковете. Никой не е казал, че тези продукти са полезни и не трябва тази дума да се използва, по-скоро ние сме убедени на този етап, че те са по-малко вредни, и то не само за пушача. Пак казвам – тук е важно, че се намалява пасивното пушене. Защото знам, че има пушачи, които колкото и да обичат децата си, те са агресивни, те пушат навсякъде. Ако тези хора преминат на алтернативен продукт, ще има ползи и за бъдещето“, допълни проф. Момеков.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *