Сеизмолози бият тревога: Земетресение над 7 по Рихтер удря Истанбул

Сеизмолози в Турция и чужбина алармират, че в близките месеци или години се очаква земетресение с магнитуд минимум 7 в Истанбул поради констатирана активност в Северно-анадолския разлом. Има научни данни, че крайбрежните райони от европейската страна на мегаполиса ще бъдат засегнати най-силно при подобно природно бедствие. 

Сеизмолози бият тревога: Земетресение над 7 по Рихтер удря ИстанбулНовиниИнформация

По този повод министърът на околната среда и градоустройството Мурат Курум направи обширна презентация пред комисията за изследване на земетресенията към Турския Меджлис (парламент). 

Ето основните моменти от неговото изказване:

„Констатирахме, че 70% от нашето население и 75% от големите промишлени съоръжения са изложени на риск от разрушение при евентуално земетресение. Днес приблизително 6,7 милиона сгради са рискови в нашата страна. Около 1,5 милиона от тях трябва да бъдат подложени на спешна трансформация“, каза той. 

„В Истанбул има 1,2 милиона сгради, 6,1 милиона апартамента и 1,1 милиона работни места. В рамките на 5 години планираме да завършим реконструкцията на 300 хиляди рискови крайно нуждаещи се постройки в мегаполиса.

Вече завършихме преустройството на 1,6 милиона сгради в страната. До момента сме използвали 16,5 милиарда турски лири за този процес. 

Министърът обяви: „През втората половина на 2021 г. всяка сграда, завършена според нова система за идентификация, ще получи QR код и електронен етикет под формата на сертификат за качество. Тази система ще бъде, един вид електронен паспорт за всяка нова постройка.“ 

„В 66 процента от територията на Турция съществува опасност от земетресения. 90 хиляди наши граждани загубиха живота си при земетресения през миналия век.“, припомни министър Курум. 


Според статистиката, в Турция на всеки 18 месеца се отчита едно земетресение от 6,0 до 6,9 бала по Рихтер.


„Минимализирането на последиците от земетресенията, е също толкова важно, колкото и борбата с тероризма. Това е въпрос на национална сигурност. Всеки има отговорност и задължения в тази кауза.“, заключи министър Курум. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *