
Секретарката на логодажкото читалище „Иван Чаушки“ Дафинка Бойчева чукна 49 години, но сподели, че още се чувства на 20 и лудият младежки дух няма да я пусне скоро. Тя предпочете да празнува вкъщи с най-близките си, като се постара в приготвянето на вкусни традиционни ястия, сред които точките обра хрупкавият хляб от лимец, който внучката й обожава.
Пред „Струма“ тя се съгласи да даде рецептата си за хляба: „Брашното се изсипва в голяма купа. В 400 мл вода се добавя една супена лъжица хлебна сода, разбърква се добре, докато содата се разтвори във водата, прибавят се две супени лъжици ябълков оцет. Тази смес се разбърква много бързо и когато „шупне“, се излива в купата с брашното и се бърка дълго време, докато получим гладко тесто. Приготвяме формичка за печене на хляб или кекс и постиламе оризова хартия на дъното и по стените на съда. След което изсипваме тестото във формичката, заравняваме го и го пъхваме във фурната да се пече. Печем на 170 градуса за около 60 минути. Когато извадим хляба, го намазваме с вода и го увиваме в кърпа, за да „обиколи нивата“, както казват нашите баби. Ако обичате подправките като мен и ръснете малко сушена чубрица за вкус, празничният хляб става разкошен. Моят стана съвършен, пухкав, вкусен и с препечена хрупкава коричка. Не че се хваля, но малката ми внучка толкова го хареса, че не поиска да опита нищо друго, взе си една топла филийка и си го яде като кексче, а голямата вече има по-изтънчен вкус и наблегна на по-засуканите ястия“, с усмивка обясни рожденичката.
ВЕРОНИКА ТЕМЕЛКОВА