Селските кметове на Благоевград събират отбори за спартакиада на 8 юни на стадиона в Рилци с 15 хил. лв. общински пари

Селска спартакиада в община Благоевград ще има и тя ще се проведе на 8 и 9 юни, това се споразумяха на среща вчера председателят на Комисията по развитие на селските райони, земеделие и горско стопанство при ОбС Давид Петров и съветникът Владимир Елезов с наместници и кметове на почти половината от малките населени места в общината. Организацията на спартакиадата за втори път събира съветници и управници, тъй като преди седмица не се стигнало до фиксиране на дата и място на събитието, за което по настояване на Вл. Елезов от общинския бюджет бяха заделени 15 000 лв. Кметът на Дъбрава Росен Георгиев, председател на Асоциацията за европейско развитие на българското село, която регистрираха преди 3 г. години част от селските управници в община Благоевград, не скри разочарованието си от доста закъснялата среща с комисията при ОбС, която пряко би трябвало да се интересува от случващото се по селата, и недвусмислено попита дали организирането на спортното събитие има отношение към предстоящите избори.

„Въпросът защо се прави точно сега със сигурност ще ми бъде зададен, още повече че малките населени места имат толкова много други проблеми, които чакат да бъдат решени, и аз трябва да знам какво да кажа на хората. Не беше ли по-логично инициативата да дойде отдолу, а не да се осигурява финансиране за нещо, което не е сигурно, че ще привлече интереса?!“, попита Р. Георгиев.

„Не бяхме сигурни дали ще се осигури бюджет, защото организацията на подобно събитие изисква покриване на разходи за път, за пакети за храна за децата, които участват, и др.“, обясни Давид Петров, а колегата му Вл. Елезов отбеляза, че инициативата е негова. „Исках тази селска спартакиада да стане традиция. Провеждахме я до 2011г. и беше много хубаво мероприятие, оттогава не е организирана, но не мисля, че ще има липса на интерес. Исках финансиране и миналата, и по-миналата година, но не бе отпуснато“, каза Елезов.

Няколко спортни бази бяха коментирани на срещата, но заради близостта до Благоевград и големината се спряха на стадиона в Рилци, където има и незатревени бази и ако броят на отборите е до 30, има опция спартакиадата да протече в един ден. Уточни се още, че надпреварите ще са по футбол, шах, дърпане на въже и скачане с чували, предложено бе да има и демонстративни срещи по канадска борба, а който иска да си носи табла за разнообразие. В отборите да се включват деца и внуци, които живеят извън населеното място,  решиха още на сбирката заради обезлюдяването на някои села.

„ До началото на юни и ФК „Пирин“ може да се включат в спартакиадата ни, ако изпаднат в селската група“, демонстрираха чувство за хумор управниците.  Въпросът с осигуряване на медицински прегледи, задължителни преди организирани надпревари, разбуни духовете. „Нито един съдия няма да свири, ако няма бележка, че състезателите са клинично здрави“, отбелязаха представителите на общината, а кметът на с. Зелен дол Ангел Младенов бе директен, че ако всеки участник трябва да мине през личния си лекар, за да се включи, болшинството потенциални кандидати ще се откажат. Управникът на с. Рилци Живко Чукарски обясни, че при срещи на футболния им отбор прегледите ги извършва медицинското лице, ангажирано за случая. Въпросът остана за изясняване на следваща среща през май, като до 25 април селските управници се ангажираха да дадат справки за броя на отборите и състезателите в тях.

Селска спартакиада се е провеждала в община Благоевград по време на управлението на кмета К. Паскалев. В началото мероприятието тръгнало като идея на покойния автомобилен и шахматен деятел Васил Сотиров като БСП  инициатива и се провеждало на игрището на Иво Андонов и на терминала за тирове отсреща. След това организацията поели от ЕКИП, като арена на състезателните игри една година бил стадион „Хр. Ботев“ и два пъти – базата на ЮЗУ.

На въпрос не е ли голяма сумата от 15 хил. лв. за селска спартакиада и има ли представена план-сметка на разходите по пера, организаторът Вл. Елезов отговори „Внесох предложението за финансиране на спартакиада тази година с план-сметка, базирана на опита ни от предишните години, когато бяхме съорганизатори заедно с общината.Тогава имахме по 2000 участници, една година, помня, че нямаше храна за децата. Не смятам, че предвидената сума е голяма, все пак разходите за организацията и провеждането на подобен спортен празник не са малко. Те включват награди – индивидуални и групови, които още не е решено дали ще са парични или предметни, но личното ми мнение е, че не трябва да са пари в брой, защото ще се създаде напрежение. Последните пъти сме давали индивидуални награди за голмайстор, за най-добър вратар, за най- малък участник… помня дори, че една от наградите бе волан за компютър, който тогава струваше към 500-600 лв. Като прибавим и разходите за хранодни, транспорт, линейка, съдии, озвучаване, вероятно и полицейско присъствие трябва да се ангажира, не знам дали ще има и водещи, сумата набъбва. Ако  не се похарчат всички 15 000 лв., остатъкът ще се върне в бюджета на общината, защото тази година събитието си е изцяло общинско“.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *