Семейството на починалия бизнесмен Валери Керин заряза проекта му да прави МВЕЦ на р. Клинеца

Семейството на починалия през 2012 г. благоевградски бизнесмен Валери Керин се отказа да доразвива бизнеса му, който ги направи едни от най-проспериращите във финансово отношение жители на областния център на Пиринско. В понеделник Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград обяви, че прекратява административното производство за инвестиционното предложение на семейната фирма „Бул Еко Инженеринг“ ООД за изграждане на МВЕЦ на течащи води на река Клинеца от басейна на р. Места. Централата трябвало да е в землището на с. Добърско, община Разлог, но 5 години след като фирмата депозирала в екоинспекцията подробно описание на предстоящите СМР, мощност на централата, свързването й с електропреносната мрежа и др., не била направена дори първа копка.

РИОСВ се видя принудена да окачи копие от решението си за прекратяване на процедурата на информационното си табло, след като изпратеното препоръчано писмо до офиса на фирмата в Благоевград на ул. „Д-р Христо Татарчев“ № 5 се върнало обратно с отметка „Непотърсено“. Решението върви с предупреждение до управителя на фирмата Красимира Керина – съпруга на покойния бизнесмен, че от 12 март 2018 г. тече 14-дневен срок, в който тя може да се яви и да получи на ръка писмото, след което то ще се таксува като получено.

„Бул Еко Инженеринг“ ООД бе основана от Валери и Красимира Керини през 2011 г. с капитал от 5000 лв., разделен по равно между двамата съпрузи. Въпреки че предметът й на дейност е всичко, незабранено от закона, акцентът в дейностите пада на производство и продажба на електрическа енергия, произведена от възобновяеми енергийни източници и комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия. Така първият документ, подпечатан от „Бул Еко Инженеринг“ ООД, става инвестиционното намерение за строежа на МВЕЦ-а. След смъртта на Валери Керин съпругата му вкарва като свои съдружници на мястото на татко им трите им деца Стоян, Милена и Илиана, като с най-голям дял от 3750 лв. остава единственият мъж в семейството. Никой от тях обаче не прави нищо за реализиране на последния проект на Валери Керин.

В момента връзката на фамилията с добива на електричество от вода е МВЕЦ „Изток“. Собственик на капитала на фирмата, която го управлява под същото име, е „Бул Еко Инженеринг“ ООД . С „МВЕЦ Изток“ ЕООД В. Керин не е имал нищо общо – тя е създадена през 2010 г. от разложкия бизнесмен Костадин Левенов и съдружника му Боян Асиов, които през януари 2014 г. продават фирмата на дъщеря му Милена Керина. Сделката е за 2 лв., тъй като и до днес това е посочено като уставен фирмен капитал.

Милена Керина има и друга фирма – „МИКМИ“ ООД, която е от 2011 г. и в нея е съдружник с Кирил Веселински – мъжът, с който живееше на семейни начало до 2013 г., когато бе открит мъртъв в богаташкия дом на фамилията в баровския квартал „Баларбаши“. Фирмата се занимава с продажбата на нови и употребявани коли.

Синът на Валери Керин – Стоян Керин, върти собствен бизнес чрез „Кера агро“ ЕООД – фирма, свързана с добив на инертни материали. За последно той поиска да добива такива от река Дунав. Чрез другата си фирма „Струма имоти“ Керин кандидатства по обществени поръчки за строителство в цялата страна, но рядко печели. В последната му фирма „МСМК Консулт“ е съдружник с Мирослав Миланов, но в началото на тази година по сценарий, аналогичен като при нереализирания МВЕЦ на р. Клинеца, фирмата изпусна срока да започне работа по идеята си да направи в Благоевград пункт за изкупуване на старо желязо и РИОСВ прекрати административното производство.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *