Семейството на починалото бебе в Плевен ще търси правата си в съда

Родителите на починалото от вирусна инфекция 1-годишно дете в Плевен ще съдят лекарите, подценили състоянието му. Според тях, ръководството на университетската болница се опитва да прикрие грешката на ниво спешен кабинет.

Детето издъхва от усложнения в резултат на скоротечна вирусна инфекция. Според родителите, заради лекарски пропуски, за които заключението мълчи.

Малкият Преслав почина миналата седмица в плевенската болница. От там обявиха, че причината е усложнение след вирусна инфекция. Ден по-късно обаче лекарите опровергаха това твърдение, резултатите посочиха, че причина за смъртта на детето не е грип тип А или Б.

Говорителят на университетската болница в Плевен обясни, че семейството е потърсило личния лекар за помощ и за бебето се е борил екип от специалисти близо 15 часа.

Майката заяви, че твърдението, че семейството не е потърсило спешна помощ е лъжа. „Дойдохме първо в спешна помощ, седяхме цяла вечер, опитваха се да свалят температурата на детето със спирт, при положение, че аз му бях дала нурофен, но температурата не спадаше. Имаше температура 39.5, а лекарката го заливаше със спирт и не спираше да ни кара да го разхождаме по коридора по боди с къс ръкав”, разказа майката.

Това се случва точно в навечерието на рождения ден на детето. „Не ни пуснаха изследвания, аз очаквах, че ще ни оставят в болница, накрая му сложиха свещичка ефералган, би му урбазон и детето свали температурата до 37 градуса. Тогава лекарката каза, че можем да си ходим”, обясни още майката.

Бащата Костадин Гюров разказа, че няколко часа по-късно детето отново вдига температура и те отиват в частна болница в Плевен при детски лекар. „Там ни казаха, че вирусът е такъв и до три дена детето ще се оправи – да го завиваме. Дадоха му още лекарства, показахме лекарствата от спешната помощ  и той каза, че са добре лекарствата които са изписани, и детето ще се оправи. То пак имаше температура, но не ни пуснаха изследвания и в частната клиника”, каза и бащата.

На детето са правени редовни прегледи и изследвания, то редовно е водено на лекар и е било здраво, по думите на майката. Семейството на малкия Преслав ще търси правата си по съдебен път.

„Когато има вирусно заболяване подходът е такъв, дават се аналгетици и общо имунни средства. Тук обаче има недооценяване на случая, има и проблем в самата болница като организация”, обясни зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. По думите му в случая има пропуски и той обяви, че ще има допълнителна проверка.

loading...



Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *