Семейство Мутови долетяха от Америка, за да кръстят малката Мирослава в Рилския манастир, направиха й прощъпалник, дъщерята на съдебния лекар д-р Златин – Симона, стана кръстница

Дъщерята на съдебния лекар д-р Яни Златин – Симона, стана кръстница на малката Мирослава, която е родена в Америка. Родителите й – бизнесменът Мирослав Мутов и съпругата му Цветелина, бивша служителка в областната управа в Благоевград, прелетяха далечното разстояние през Океана и пристигнаха на родна земя за свещения ритуал в чест на втората си рожба.

Семейството избира първата годинка като най-подходящото време за кръщене, като съчета два български ритуала в един и същи ден – въвеждане на Мирослава в християнската вяра и прощъпалник. Кръщенето беше в Рилския манастир, а церемонията по прохождането и разчупването на вкусните питки бе в двора на фамилната им къща в Кочериново. Малката избра кутия с лекарства и златен пръстен, което според поверието означава, че професията, към която ще се ориентира, е лекарка или фармацевтка.

Вкусни питки с отпечатък на крачета и надпис „Аз вече ходя“ разчупи майката в чест на дъщеричката.

Младото семейство Мутови спазиха традицията и на кумството от родителите си Теменужка и Радослав Мутови, което е съхранено през годините с фамилията на д-р Яни Златин. Те направиха важния избор кръстница да е неговата дъщеря Симона, която е осмокласничка в Природо-математическата гимназия в Благоевград. Кръстницата с помощта на майка си Ася избра златно кръстче, което подари на новопокръстената Мирослава, и я облече с нови дрешки. Симона вече е неин духовен закрилник и трябва я напътства в живота й.

Щастливата фамилия Муртови вдигнаха тост в чест на малката и щедро почерпиха най-близките си хора на родна земя. Семейството в момента развива бизнес с транспорт в Чикаго, те са известни в целия регион с дейността си отпреди 15 години с огромни машини – комбайни и трактори. Пристигането им в България бе празник не само за тях, но и за техните роднини и приятели.

СЛАВА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *