Топ теми

Семейство пенсионери отгледаха в градината си в Сапарева баня домат с тегло 922 г, откъснали и тиква 12,5 кг 

Тайната е в тор от кокошки, но трябва да се внимава с количеството, за да не изгори реколтата, разкри Елка Боровинова

Пенсионерът от ТЕЦ „Бобов дол“ Иван Боровинов и съпругата му, бившата служителка в общината Елка Боровинова, отгледаха в градината си домат с тегло 922 г. Миналата година пък са откъснали тиква с тегло 12,5 кг.

На въпрос на репортера на „Струма“ каква е тайната за успеха им Елка Боровинова заяви: „Няма тайна, просто не слагаме изкуствени торове. Със съпруга ми Иван отглеждаме на половин декар чушки, домати, кромид, чесън, даже и така наречените тикви цигулки… Ние сме пенсионери и ни доставя удоволствие да си произведем сами зимнината. Богатата реколта обаче се дължи на тор от кокошки. Разтваряме го във вода и като поливаме зеленчука, в началото на всеки ред слагаме по една голяма чаша, за да го отмива водата. Кокошият тор обаче е много силен и ако се прекали с него, гори всичко. Това е истината за високите добиви в малката ни градина”.

На въпроса купува ли разсад от пазара, или сама си го произвежда, Елка бе искрена: „Повечето семена са ГМО. Те се засяват само веднъж, ако го направиш следващата година, няма да поникнат. Аз си правя сама разсада от години. Сама си събирам семената, изсушавам ги и напролет ги засявам, така зеленчукът е по-здрав. Тази година въпреки сушата реколтата е богата, само кромидът остана дребен. Роди се и много чесън. Преди години правех над 120 буркана зимнина, давах и на двете си дъщери, които са семейни, но от няколко години намалихме количеството. Предлагам на дъщерите да им дам домашно, но не искат, научиха се да си купуват от магазина. Намираме време и за 4-те ни внучета – помагаме, когато младите са заети“, разказа Елка и разкри няколко рецепти за бързи и лесни туршии:

„Слагам в буркани за зимата печени чушки само със сол. Натъпквам ги и ги затварям. Когато заври водата, след 5 минути ги изваждам, като ги подреждам с капачките надолу. Друга лесна и бърза туршия, която правя, е с печени чушки и домати. В буркан слагам ред печени чушки и ред домати, нарязани на дребно, посолявам, сглагам магданоз, затварям и стерилизирам. Олио се слага при консумация. Всичко – оцет, сол… слагам на око. Най-разпространената туршия в нашия край се нарича „печи-гмечи”. На дъното на буркана се слага по една лъжица сол, олио, оцет. Чушките се пекат и щом станат готови, ги слагам в буркана, докато са още топли, и ги натискам с едно шише от лимонада. Докато ги тъпча, слагам нарязан на ситно магданоз и чесън. Щом се напълни бурканът, веднага го затварям с капачка, нареждам бурканите на масата, завивам ги с дебела покривка и ги оставям така обърнати. На другия ден ги изваждам изпод „завивката“ и са готови, не се изваряват“, заяви Елка Боровинова.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *