СЕРИОЗНА ЗАПЛАХА! Благоевград първенец по мръсен въздух в страната в 13 от първите 23 дни на 2020 г.

13 от първите 23 дни на 2020 г. Благоевград е бил сред градовете с прекомерно замърсяване с фини прахови частици, като в почти всички случаи по-мръсен въздух от благоевградчани са дишали само в Горна Оряховица.

Това сочат данните от ежедневните бюлетини, които Национална система за контрол качеството на атмосферния въздух в реално време към Изпълнителна агенция по околната среда /ИАОС/ публикува всеки ден на сайта си. До вчера още нямаше качени измерванията, които са направени на 24 и 25 януари.

Още на 1 януари Благоевград и Горна Оряховица са единствените два града в страната, в които е отчетено превишение на среднодневните норми от прахови частици, които са 50 мг/куб.м. В първия ден на новата година за благоевградчани превишението е било 1,06 пъти, при 1,08 пъти за горнооряховци.

На 3 януари въздухът вече е замърсен в 13 пункта в страната, един от които е Благоевград, с 1,34 мг/куб.м повече частици във въздуха от допустимото. На 4 януари въздухът в града е още по-мръсен – 1,48 над допустимите 50 мг. След кратко затишие на 9 януари е отчетено завишение от 1,35 мг, на 10 януари – с 1,78 пъти, на следващия ден завишението е 1,54 пъти, на 12 януари – 1,47, а на 13 януари – 1,33 пъти над допустимите 50 мг/куб.м.

Като по чудо Благоевград отсъства от таблицата с мръсните градове в България в следващите 2 дни, но пък от ИАОСВ са уточнили, че РИОСВ – Благоевград не е изпратила данни за замърсеността със SO2.

На 15 януари обаче агенцията е посветила специален пасаж за другия голям град в Югозапада – Перник, където са регистрирани драстични превишения на SO2. В 7:00 часа серният диокис е бил 2.85 пъти над нормата, което е обяснено с безветрие, гъста мъгла, битово отопление, неблагоприятни метеорологични условия и емисии от ТЕЦ-а.
И на 16 януари РИОСВ – Благоевград не изпраща данни за наличие на серен диоксид във въздуха, но пък в Перник той е в изобилие, както и твърдите прахови частици.

На 17 и 18 благоевградчани отново се връщат в черната класация съответно с 1,33 и 1,41 пъти превишение на концентрацията на фини прахови частици. Същото се случва на 21 януари /1,38 пъти, като поради липса на комуникация между РИОСВ и ИАОС информация е пращана само до 15.00 часа/, 22 януари /1,68 пъти завишение/ и 23 януари /1,18 пъти/.

Според ИАОСВ причина за превишенията на средноденонощната норма от фини прахови частици е използването на твърдо гориво в битовия, обществения сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятните метеорологични условия. И докато другите български градове, с редки изключения, се споменават в ежедневния бюлетин инцидентно, а такива като Кюстендил например въобще отсъстват, за Благоевград тенденцията тази година е доста притеснителна. Според европейското и национално законодателство въздухът се смята за мръсен, ако е имало превишаване на нормата от 50 микрограма повече от 35 дни годишно. Тоест при това темпо още в края на февруари Благоевград може да изпълни нормата и да получи титлата „Най-мръсен град в България“.

На територията на областния център на Пиринско е разположена 1 автоматична измервателна станция за контрол на качеството на атмосферния въздух, въведена в експлоатация от 01.01.2008 г. Ежедневно станцията измерва концентрациите на едни от основните показатели наред с фините прахови частици като бензен, толуен, ксилен, серен диоксид, азотен диоксид и озон. Следят се и метеорологичните параметри: температура, скорост и посока на вятъра, влажност и атмосферно налягане. Станцията работи в непрекъснат режим, като данните от нея чрез система за пренос на данни в „реално време” постъпват в Централния диспечерски пункт към ИАОС – София. Тя е разположена на площадка близо до Професионалната гимназия по икономика в Благоевград. Освен нея въздухът над Благоевград се измерва и от мобилна станция, която обслужва пунктовете за контрол качеството на въздуха на територията на София, Перник и Благоевград по показатели фини прахови частици.

Дори и понякога да аварира, автоматичната стационарна станция на Благоевград до гимназията по икономика върши работа. За края на февруари кметът на Благоевград Румен Томов е обещал още един измервателен уред, която ще бъде поставена до био ТЕЦ „Рубин“.

И тук идва резонният въпрос – какво ще се промени за благоевградчани, ако станциите станат 2 или 2000, след като всички ще отчитат превишение на замърсяването с фини прахови частици. Според експертите от РИОСВ – Благоевград отговорът е „нищо“.

„Миналата година Благоевград беше по-чист, защото нямаше толкова много мъгли, но тази година наистина до момента имаме превишение на стойностите в 13 от дните“, коментира пиарът на РИОСВ Александър Гошев. Тъй като много често му се налага да подава информация, свързана с чистотата на въздуха, вчера той бе доста подготвен по въпроса. Според мнението на колегите му в инспекцията единственото решение за проблема е в ръцете на благоевградската управа, която от 2 г. има изработен план за подобряване състоянието на въздуха, но не го е изпълнила. Припомняме, че планът включваше зелен пояс около града, редовно измиване на улиците, поставяне на филтри върху комините на по-крупните замърсители и др. Като добро пожелание един от начините да стане въздухът по-чист е премахване отоплението на твърдо гориво в домакинствата. И за това обаче в Благоевград нищо не е направено…

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

3 Коментара

  1. Едно към едно

    А защо не публикувате данни колко въглища са купили гражданите за сезона? Дървата ги виждаме около „Езерец“. Това отопление да не би да е „еко“? А в махалите какво горят? ВСИЧКО, което гори. Толкова за мръсния въздух.

    Отговори
    1. Мама Кажа

      Че „Езерец“ нали взе топла вода за басейна, а преди години взе и заем с грант за термопомпи за отопление, пак ли е минал на кюмбета с дърва?

      Отговори
  2. Бай Хой

    Благоевград – с най-мръсен въздух, с най-ниски заплати, с най-намаляващо население, с най-тъпи общински съветници, гарантирано от ГЕРБ!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *