Синдикатите и бизнесът готвят общ пакет с икономически и социални мерки

„Надявам се още преди Гергьовден с бизнеса да сме завършили нашия общ пакет за икономически и социални мерки. Имаме конкретни решения за туризма, транспорта и ресторантьорството. Смятам, че към тези над 6 млрд. лева, които държавата успя да мобилизира, ще са нужни поне още няколко милиарда, които да бъдат насочени към целеви сектори“. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ председателят на КНСБ Пламен Димитров.

„През последните две седмици се свърши доста работа. Смятам, че трябва да бъдат направени няколко секторни програми, които да се съберат заедно. Достъпът до обезщетение на хора, които получават такова за безработица, не е както трябва. Има норма, която казва, че ако вие сте получавали обезщетение 5 дни, а сте си плащали всичко 20 години, нямате право да влезете в този фонд в следващите 3 години. Според нас това не е коректно. Ако в последната година и половина си се осигурявал и имаш 12 работни месеца, то трябва да имаш право на този фонд“, казва Димитров. По негови думи премахването на тези ограничения би струвало на държавата около 30 млн. лева.

Другата важна тема е минималното обезщетение за безработица, смята синдикалният лидер. Към този момент то е 9 лв. на ден. За КНСБ било много важно тези хора да получат 60% от дохода, върху който са се осигурявали. Това би било по около 17 лв. дневно при осигуряване на минималната работна заплата в страната.

„Нашето предложение е да има целеви ваучери за храна за един или два месеца. Всичко, което предлагаме, е временно и извънредно. Изключение прави минималното обезщетение за безработица, което трябва да бъде по-дълго. Очаквам V-образен характер на кризата, което означава икономиката да се се върне толкова бързо към предишното си състояние, колкото се и сви“, допълни Димитров.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *