Скандално! Принудиха парализирана жена от петричкото село Рупите с 5 инсулта да се яви на ТЕЛК

77-годишна парализирана жена с 5 инсулта от село Рупите бе транспортирана с частна линейка до Благоевград, за да се яви пред ТЕЛК комисия за преосвидетелстване, съобщи БНР.

Скандалният случай е от вчера. Обясненията на лекарите и ръководството на болницата за това, че не се изпълнява наредбата за посещения на място при лежащо болни, е, че са много натоварени и няма достатъчно средства.

Евангелия Костова е с последно решение от ТЕЛК преди 15 години. Според него жената е със 73% загуба на работоспособността. Близките ѝ подават документи за преосвидетелстване преди 1 година и 3 месеца. Докато чакат, състоянието й прогресивно се влошава- парализа и отоци по цялото тяло. За напълно неподвижната жена се грижи 81-годишният ѝ съпруг.

Дъщеря ѝ Аксиния пише молба до ТЕЛК експерти да дойдат на място в село Рупите, на което жената има право. Получава отказ, но с уточнението, че могат да я преосвидетелстват по документи. Които след година и половина не отразяват реалното й състояние. Тогава семейството се принуждава да наеме частна линейка и да я транспортира до Благоевград. Където близките се натъкнаха на редица препятствия с качването на носилката до третия етаж, където е ТЕЛК комисията, тъй като специализираният асансьор е с чип.

На въпрос защо е отказано домашно посещение и освидетелстване, д-р Олег Кашукеев заяви: „Прочетете си там какво сме писали, няма да ви кажа нищо“.

След прегледа, дъщерята на 77-годишната жена обясни, че лекарите само да погледнали краката й и са попитали от колкото време са толкова подути. След като разбрали, че е в това състояние от половин година, казали на Аксиния да отведе майка си в линейката и да изчака пред кабинета за протокол. След 30 минути жената получи документ за 100% инвалидност.

Според болничното ръководство посещенията на ТЕЛК комисиите на регионален принцип при лежащо болните е почти невъзможен заради натовареността им и заради липса на средства.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *