СКАНДАЛ! 20 дни след влизането в сила на новия европейски регламент за личните данни с 200 хил. лв. по европроект държавна институция събира в прозрачни урни насред площада имената и ЕГН-тата на благоевградчани

20 дни след влизането в сила на новия европейски регламент за личните данни Агенцията по заетостта „развя“ ЕГН-тата /единните граждански номера/ и трите имена на десетки благоевградчани. Това се случи завчера насред площад „Македония“, където държавната институция организира концерт за активиране на своята младежка аудитория. Още по-скандално е, че мероприятието бе по европроект „Готови за работа” на стойност 195 338.00 лв. без ДДС само за Благоевградска област. Под мотото „Спри да циклиш“ на сцената се изявиха Теди Кацарова и Дичо заедно с млади фолклорни изпълнители и детски състави от града. На площада се изсипаха и служители от Агенцията по заетостта и Бюрото по труда, готови да консултират търсещите работа. Публиката обаче бе повече от рехава, основно майки и баби на децата, участващи в програмата. Не се забелязваха кандидати да се запознаят с възможностите за започване на работа.

Като част от забавленията бе организирана томбола с награди, като желаещите трябваше да попълнят анкета от 15 въпроса с трите си имена, ЕГН, категория домакинство, образование, телефон, адрес и т. н. Именно възможността да спечелят някоя награда се хареса най-много на присъстващите и те попълваха анкетите, като ги пускаха в перцигласова кутия. Така за няма и половин час кутия се напълни с десетки имена и ЕГН-та, които можеше да се прочетат спокойно от всички наоколо през прозрачните стени на кутията. Така се оказа, че публично, насред площада в Благоевград, европейската директива бе погазена, и то по проект с европейски пари.

Дали от незнание или от недоглеждане, но държавната институция очевидно не се съобрази с новия европейски регламент за опазване на личните данни.

Направените от репортер на „Струма” снимки на кутия показват, че през нея спокойно могат да се разчетат ЕГН-тата, имената, адресите, телефоните… въобще всички лични данни на попълнилите анкетата. На въпрос на репортер на „Струма” защо търсят личните данни на хората, още повече че регламентът влезе в сила на 25 май, служител от Агенцията по заетостта отговори: „Принципно сте права, но ние не задължаваме хората да попълват анкетата, това е по тяхно желание”.

Потърсена за коментар, шефката на дирекция „Регионална служба по заетостта“ в Благоевград Станислава Поповска заяви: „Не е така. За томболата се искаха само името и фамилията, за да знаем на кого да дадем наградата. Останалите данни са за нуждите на проекта, за да идентифицираме младежите до 29 години, които са и целевата ни група”, каза Станислава Поповска. Тя подчерта, че няма нищо притеснително, и изтъкна, че служителите на Агенцията по заетостта са администратори на лични данни. След попълването на анкетите младежите ще бъдат проверени по служебен път в базата данни на МОН и НАП, като крайната цел е те да бъдат привлечени и включени в пазара на труда”, коментира Ст. Поповска.

ЕЛЕНА КРЪСТЕВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Ха-ха

    Шефката на дирекцията говори само лъжи и измами, както винаги. Още колко ли години ще ги разправя тези врели- некипели. И после нямало кандидати. Няма и да има, защото хората отдавна ви знаят и не ви вярват.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *