Скок от 50% до 100% в цените на такси за административни услуги в община Благоевград иска кметът инж. Р. Томов от ОбС

Скок между 50% и 100% на голяма част от таксите за административни услуги иска от общинските съветници кметът на Благоевград инж. Румен Томов. Предложението на градоначалника раздели на двата полюса комисиите в местния парламент, като шест от тях са дали съгласието си то да се гласува, три категорично декларират, че не го приемат, а Комисията по образование го допуска, без обаче да го подкрепя.

В предложението си кметът Томов визира вдигане на цената на обикновена, бърза и експресна такса за техническте услуги по Закона за местните данъци и такси съответно от 7 лв., 25 лв., 35 лв. на 15 лв., 35 лв., 50 лв. Той иска още всички услуги, извършвани в строителното направление, да се таксуват с 50% или 100% по-скъпо от сега. Например за всяка страница на заверен документ от архива в строителното направление да се плаща допълнително по 1 лв. над основната такса от 10 лв., която е в сила в момента. За издаване на разрешителни за поставяне на рекламно-информационен елемент предложението е таксата да скочи на 50 лв. При искане за процедиране и одобрение на ПУП предложението е срокът да се намали от 110 на 95 дни (плюс 30 дни при необходимост за разглеждане от ОбС), но гражданите освен сегашните 100 лв. допълнително ще заплащат извършените служебно технически услуги, като издадени и презаверени скици, удостоверения за идентичност, за наследници и др. Това допълнително таксуване се добавя към всички останали разрешителни и документи, изходящи от строителната дирекция, като издаване на виза за проектиране, за което срокът от 14 дни става 1 месец, както и за разрешаване на изработване на комплексен проект за инвестиционна инициатива, за която услуга времето също се увеличава тройно от 14 дни на 1 месец, като основната такса от 50 лв. не се променя.

За въвеждане в експлоатация на жилищни и смесени сгради, паркинги и гаражи от 50 до 100 места, производствени сгради с капацитет от 50 до 100 места се иска цените да се вдигнат от 300 лв. на 400 лв. и от 400 лв. на 500 лв. При вътрешни преустройства на сграда, които не засягат конструкцията, предложеното увеличение на таксите също е 50%. Двойно увеличение се иска и на таксата за издаване на удостоверение за търпимост на строеж, жилищни сгради и производствени помещения, като досегашната по 1 лв. на кв.м става 2 лв. на кв.м плюс заплащане на допълнително извършените служебно-технически услуги.

Предлага се таксата за обстоятелствена проверка от 30 лв. с ДДС да скочи на 60 лв. с ДДС, а за удостоверение за липса на задължения от „Местни данъци и такси“ от 12 лв. да стане 20 лв.

Промяна е заложена и в таксата за регистрация на некастрирано куче, като вместо 10 лв. на година тя става 130 лв. на година.

Предлага се въвеждане на нови услуги със съответни такси, като за административни услуги на граждани по гражданско състояние чрез други общини да е 20 лв. със срок на изпълнение 30 дни, без да се включва цената на услугата. Комплектуване и проверка на документи към искане за установяване на българско гражданство и изплащане на преписката в Министерство на правосъдието ще се извършва срещу 50 лв. със срок до 7 дни. За вписване в регистъра на населението на лице, придобило българско гражданство, се иска въвеждане на такса от 150 лв. Същата е сумата и за вписване в регистъра на населението на постоянно пребиваващ чужденец в България.

Иска се ОбС да разреши двойно увеличение на таксите на специализираните услуги и справки в Регионалната библиотека, които не са променяни от години, както и глобите за изгубена или повредена книга, които да стигнат до 20 лв.

Предлага се да се заличи възможността за безплатно посещение на Регионалния исторически музей и входът за него да стане от 1 до 4 лв., в зависимост от възрастта на посетителите, като същото важи и за къщите-музеи. За празнуване на рождени дни в музеен кът при максимум 15 деца да се плаща 50 лв. за 2 часа, е друго предложение. Ръст се предвижда и на цените за ползване на Въжения парк в местността Бачиново, като цената за преминаване на съоръженията остава 1 лв. само за най-малките в първия кръг, а в следващите кръгове да се вдигне на 2 лв., 3 лв. и 4 лв. за едно преминаване.

Решението дали ще одобрят поисканите от кмета увеличения е в ръцете на общинските съветници.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *