СЛАБА РЕКОЛТА! До 1500 кг ябълки от декар отчитат в Кюстендилско, заради ниската изкупна цена от 15 ст. ги складират в плодохранилища

Между 1200 до 1500 кг от декар е средната реколта от ябълки в Кюстендилско за сезона, отчитат от Института по земеделие в града под Хисарлъка. Добивът е надолу спрямо предходната година, когато от някои интензивни насаждения продукцията е достигнала над 4 тона от декар. Като причина за това агроспециалистите изтъкнаха лошите метеорологични условия при опрашване на овощните дръвчета.

„За съжаление при сорт „Флорина”, който бе предпочетен от много от земеделските производители, се случи лошо време – дъждове, мъгли, и ябълковите дръвчета не се опрашиха. Оттам и средните добиви паднаха в сравнение с предходните 2-3 години, но все пак реколта има, и то с добро качество”, заяви заместник-директорът на Института по земеделие Димитър Сотиров.

Димитър Сотиров, заместник-директор на Института по земеделие в Кюстендил

Стопани със съвременни и модерни градини, които са положили много грижи, се поздравиха с добиви между 3-4 тона от декар. Проблем и тази година е реализацията на продукцията. В момента пазар няма, а изкупните цени са твърде ниски.

„В Кюстендилски регион преработващите предприятия не са достатъчни. Основно ябълките отиват за преработка на сокове и в сушилните, но това като процент е незначително. Производителите разчитат на реализация на ябълките в прясно състояние. Голяма част отива и за спиртни напитки във винпром”, посочи още доцент д-р Димитър Сотиров.

Въпреки галопиращата инфлация в цените на торове, препарати и горива, цената на ябълките остава 15 ст. за кг. На пазара ябълките се продават между 1,50 и 2 лева. Вариант е складиране на продукцията и изчакване на по-добри цени.

„Ябълката е траен плод, продава се в продължение на месеци. Така че всеки си е прибрал продукцията в плодохранилища. И стопаните могат да продават до месец февруари догодина”, коментира още специалистът.

Засадените площи с ябълки в Кюстендилско са около 4000 декара.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *