Пандемията се отрази креативно на жените в в Кюстендил. Дами на различна възраст борят стреса от извънредното положение с кулинария и по-конкретно със сладкарство. Активните жени, които по стечение на обстоятелствата са принудени да останат вкъщи, отделят голяма част от времето си в кухнята. Те преоткриват сладките изкушения от италианската, френската, българската и турската кухня.
Кюстендилки си разменят рецепти и качват снимки на десертите на страниците в социалните мрежи. Много от тях показват и стъпките на изпълнението чрез снимки, а дори и видео. По-предприемчивите и сигурни в способностите си дори предлагат за продажба сладки калорийни бомби на парче или в цялост срещу фиксирана от тях сума. Не закъсняват и клиентите, като, естествено, редът на получаване е стриктно съобразен със задължителната физическа дистанция.
Хит в мрежата се превърнаха козунаците с нутела и халва на млада майка, която заради засиления интерес вече за трети път обявява, че ще ги прави.
„Обикновено музата ми идва сутрин или в почивните дни, тъй като работя дистанционно. Добре ми се отразява психически, но физически след края на карантината сигурно ще се наложи да си сменя гардероба с дрехи в по-горния размер”, шегува се 40-годишна кюстендилка, работеща дистанционно.
„Мама също се отвори на сладкиши, гледа рецептите в интернет. Дори си купи везна, за да бъде прецизно точна в пропорциите. Получават й се нещата. Няколко от тортите качих и на страницата си, а ласкавата оценка на приятел бе въпросът му: „Откъде я купи?”, разказва 15-годишна тийнейджърка в Кюстендил.
„Не вярвах, че съпругата ми е такъв талант, трябваше да дойде пандемията, за да разбера това й качество – много е добра в десертите. С нетърпение чакам следващата изненада”, признава млад мъж, отскоро семеен.
Сред любимците на кюстендилки, за когото признават откровено, че е техният гуру в кухнята, е британският шеф готвач Гордън Рамзи.
ГЕРГАНА ИВАНОВА
Сладкарството се превърна в новата страст на кюстендилки в пандемията
loading...