СЛЕД БЛОКИРАНА ЗА 9 МЕСЕЦА ПРОЦЕДУРА: „Универсал Строй Консулт“ ООД и „Европейски пътища“ АД с договор от 8 юни за строителство на подлеза към благоевградския кв. „Грамада” за 2 879 000 лв.

Благоевградската фирма „Универсал Строй Консулт“ ООД на Георги Ганджов, Петър Парашкански и Чавдар Узунов и столичното акционерно дружество „Европейски пътища“, в чийто съвет на директорите са Анка Савева, Маргарита Попиванова и Кристина Иванчева, са с картбланш от община Благоевград да започнат строителството на подлеза към кв. „Грамада”. На 8 юни т.г. вр.и.д. кмет Ясен Попвасилев е сключил договор с Г. Ганджов, представител на обединението  „Грамада 2020” ДЗЗД, което в началото на септември 2020 г. бе обявено за победител в поръчката, но заради обжалване на процедурата финализирането й бе блокирано в продължение на 9 месеца. Договорът е със срок на изпълнение 360 календарни дни, който започва да тече от подписването му. Цената на поръчката е 2 879 701.50 лв. с ДДС, а обявлението за възлагането й е публикувано от общината в Агенцията за обществени поръчки на 25 юни.

С договора общината се задължава в срок до 1 месец след подписването му да преведе на изпълнителя 20% от общата сумата, което е 575 940.30 лв. Дали парите са преведени, новият финансист на кметството Борис Механджийски не можа вчера да уточни, като обеща да провери и бе категоричен, че след назначаването му на 19 юли не е извършвана такава финансова операция.

Бившият финансист на общината Костадин Шумантов бе категоричен, че пари по този договор не са превеждани.

От документите става ясно, че седмица след подписването на споразумението си с общината обединението „Грамада 2020“ ДЗЗД е сключило договор със столичното дружество „Гигастрой“ ООД, представлявано от Васил Щерянов за подизпълнител на поръчката.

Припомняме, че малко преди кметските избори през есента на 2019 г. тогавашният градоначалник Ат. Камбитов направи официално първа копка на строителството на подлеза към кв. „Грамада”. Поръчката за избор на изпълнител бе обявявана на два пъти и спечелена от строителния консорциум ДЗЗД „Грамада Строй“ с партньори благоевградската фирма „Благоустройствени строежи“ ЕООД с управител банскалията Константин Обецанов и софийското „Инж стандарт“ ЕООД със съдружници Янка Темелкова и Таня Величкова.

При смяната на властта новата градска управа преразгледа всички конкурси и поръчки и отмени направения избор на фирмите строители. Мотивът на новия тогава кмет Румен Томов бе, че обявлението на поръчката не било коректно, заради което последствията можели да са 100% загуба на евросубсидирането за общината.

Поръчката бе отменена и обявена за трети път, а ДЗЗД „Грамада Строй” обжалва решението пред КЗК с мотив, че прекратяването на договора е административен произвол. С определение в края на май КЗК остави без уважение жалбата и  ВАС го потвърди.

Финансирането на строителството на важното съоръжение, което ще осигури по-безопасен транспортен достъп до кв. „Грамада”, е по проект „Интегриран градски транспорт на Благоевград“.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *