След дълга битка с Карлово за определяне на родното място на артиста! В Горна Козница честват 90-г. известния им съселянин, оперетния ас Видин Даскалов

Видин Даскалов е роден на 8 март в с. Горна Козница през 1929 г. Той е основател на българското оперетно изкуство.

За съжаление в родното му село няма живи роднини. Къщата, където са живели родителите му, не съществува.

Кметът на Бобов дол Елза Величкова и местни жители са решили да отдадат почита на техния земляк с богато тържество.

Кметският наместник на с. Горна Козница Светла Василева разказа пред репортер на „Струма”: „Виждала съм Видин Даскалов, когато бях дете. Беше дошъл от София в родното си село. Аз минах покрай него и той ме попита на кого съм дете. Казах му, а той ме попита дали дядо ми Кирил е жив. Отговорих с да, а той ми каза: „Помня кога ме би като дете. Беше ни изпратил с един мой приятел да пасем овцете, но ги изгубихме. Той дойде на къра и като видя, че овцете ги няма, ни наби здраво”. Това е единственият път, в който видях великия Видин Даскалов. Предишният кмет Георги Георгиев води битка с общината в Карлово за родното място на артиста. Карловци твърдяха, че там е роден, но Г. Георгиев извади всички документи, рови се в различни регистри и доказа, че Видин Даскалов е наш.

От Горна Козница е и актрисата Латинка Петрова. Тя не идва в селото. Наследница е на имоти, които е отдала под аренда. Миналата година я поканих на събора на селото, но тя не дойде. Може да е имала ангажименти“, каза Светла Василева.

Тя е далечна роднина на В. Даскалов и с умиление си спомни, когато е била профпредседател в Кюстендил. Благодарение на контактите й с оперетния певец всеки последен петък от месеца цял автобус с кюстендилци отивал на оперета в София. Билетите си заплащали сами.

Жителите на селото са сложили паметна плоча на оперетния певец след кончината му през 2000 г.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *