СЛЕД ЖАЛБА НА 6-ИМА БИЗНЕСМЕНИ! Спря строежът на бензиностанцията на кръга „Марешки” в промишлената зона на Благоевград

Строежът на новата бензиностанция в промишлената зона на Благоевград е спрян. Това установи вчера репортерска проверка на място. Входовете към заградения обект от горната и долната страна бяха затворени, на строителната площадка имаше техника, но работници нямаше. Вътре имаше униформен пазач от частната охранителна фирма, който беше приседнал на столче. На метри от него, под покрива на мястото, предвидено за бензиновите колонки, подремваше на сянка полегнал на земята друг служител.  Обектът трябва да бъде готов за 112 дни според заявката на софийската фирма „Ви енд джи ойл“ ЕООД, на която бе възложено строителството от собственика на недвижимия имот „Сакса“ ООД, дружество, което се свързва с варненския бизнесмен и депутат Веселин Марешки. Плановете изглежда са объркаха, след като благоевградски бизнесмени с имоти в съседство  подадоха жалба до ДНСК за незаконно строителство. В сигнала, адресиран до началника на ДНСК, е посочено, че комплексният проект и строителното разрешение са одобрени, без да има издадено разрешение на РИОСВ. Това е така, защото възложителят на проекта и собственик на строежа „Сакса” ООД е представил в община Благоевград две становища на РИОСВ по повод инвестиционно намерение за строителство, но само на бензиностанция, по което не се изисква ОВОС. Те са разгледани от общинския експертен съвет на 22 март тази година, като вече освен бензиностанция в инвестиционното намерение е посочено изграждането на комплекс, включващ газстанция, метанстанция, търговска част и автомивка. Дали поради недоглеждане или друга причина, комплексният проект е одобрен. На 24 април следва заповед на кмета за одобряване на ПУП за имота и разрешение за строителство на главния архитект Васил Тинчев. На 21 юли  „Сакса” ООД входира уведомление за инвестиционно намерение, което е качено на страницата на РИОСВ, но вече за изграждане на цялостен комплекс. Указанията на екоинспекцията са, че следва да се предприеме процедура по преценка на необходимостта от ОВОС. Въпреки че решение на РИОСВ няма, каквото е законовото изискване, строителството започва още на 17 юли, като надзорник е благоевградската фирма „Стройконсулт” ЕООД.

„Нарушена е нормата на чл. 143, ал. 1 ЗУТ, която въвежда правилото инвестиционните проекти да се съгласуват и одобряват въз основа на изрично изброени документи, като т. 4 предвижда представянето на влезли в сила административни актове, които в зависимост от вида и големината на строежа са необходимо условие за разрешаване на строителството по Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие или друг специален закон, и съответствие на инвестиционния проект с условията в тези актове“, сочеха в жалбата си   шестимата бизнесмени, които настояваха ДНСК да упражни законовите си правомощия и издаде заповед за спиране на строежа.

След сигнала проверка бе извършена, но резултатите не бяха обявени. Информация по случая нямат и жалбоподателите, твърди благоевградският адвокат, който е ангажиран с правната формулировка на сигнала.

Кога ще бъде размразено строителството и дали ще бъдат спазени сроковете за изпълнение, според които през ноември бензиностанцията трябва да заработи, предстои да видим.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

5 Коментара

  1. Иван

    Какво е нарушено по Закона за биологичното разнообразие-правото на скитащите кучета да се размножават свободно?

    Отговори
  2. Цената ги плаши

    Ще стане, ама така е по-интересно. И ще има повече клиенти, напук на местните завистливи „бизнесмени“…

    Отговори
  3. Нина

    А за строежа при „Кончето“ кой ще каже дали е законен??? Когато се започва ново строителство на какъвто и да е обект, винаги се поставя информационна табела!!! Е, при „Кончето“ такава няма, но има информация, че се продават апартаменти!!! Защо ли е така???

    Отговори
  4. Косьо

    „…надзорник е благоевградската фирма „Стройконсулт” ЕООД.“ Това не беше ли фирмата на кметския сват? Ако е така, значи ще стане бензино-комплекса!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *