След като бе обявен за общодържавно издирване! Глобиха 1000 лв. разложкия адвокат Пламен Щерянов за фалшивно пълномощно на дело за имот в Окръжен съд – Благоевград

Разложкият адвокат Пламен Щерянов бе глобен с 1000 лв. за това, че ползвал фалшиво пълномощно да представлява свои клиенти на въззивно дело в Окръжен съд – Благоевград. Присъдата постанови районният съдия Владимир Пензов, който наложи административно наказание глоба на 47-годишния адвокат, тъй като делото се гледа по реда на чл. 78 а от НК.

Припомняме, че делото се отлага многократно, тъй като Пламен Щерянов се оказа неоткриваем за призовкарите и накрая бе обявен за общодържавно издирване. Накрая бе намерен в Разлог и след като бе осигурен за делото, то приключи с осъдителна присъда. Адвокатът ще трябва да заплати 207 лв. съдебни разноски за двете експертизи – психологична, която установява, че разбирал какво прави и е можел да ръководи действията си, и  графическа, според която ръкописният текст и подписът в пълномощното са негови. Неистинското пълномощно представил на дело за разпределяне на право на ползване на наследствен имот – къща в Якоруда, между няколко съсобственици.  На проведеното заседание на 12 юни  2014 г. той представил пълномощно от името на Валентина Куйбишева, Фатма Али и Сабри Али и се стигнало до спогодба с другите съсобственици на имота, които били представлявани от адвокат Надежда Римпева. Впоследствие неговите клиенти научили от полицията за подписаната без тяхно съгласие  спогодба и предприели действия да бъде обявена за недействителна, което и станало в рамките на ново дело в Окръжен съд. Паралелно с това излъганите якорудчани подали жалба в прокуратурата и след проведено разследване адвокат Щерянов е обвинен, че съзнателно е ползвал  неистински частен документ. Припомняме, че неотдавна той бе осъден на 4 години и 6 месеца условно за измама на клиент от  Якоруда за близо 16 хиляди лева. Случаят датира от 2010 година, когато Сабри Юркин потърсил услугите на Щерянов за случай, касаещ придобиване на имот в местността Джебре, Якоруда. След проведени разговори и предоставена консултация адвокатът се ангажирал с казуса и заявил, че ще поеме случая, ще извади документи и ще заведе дело за придобиване собствеността върху имота по давност.

Първата поискана от адвоката сума за предоставяне на услугата била в размер 450 лв. и заплатена от Юркин, без да бъде оформен документ или пълномощно.

След тази среща Щерянов три пъти ходил в Якоруда, за да види имота, и заблуждавал клиента си, че има правомощия на съдия-изпълнител. За тези „огледи“ той му взел 2000 лв., които били платени на ръка, отново без да бъдат оформени документи. Използвайки убедителното говорене и юридическа терминология, адвокатът създал представа у дядото от Якоруда, че ще го снабди с документи и ще започне процедура, чрез която той ще придобие собственост върху недвижим имот по предвидения в закона ред.

Юркин му повярвал, снабдил го със скица, възложил геодезическо заснемане и започнал да очаква разглеждането на дело и постановяване на решение в негова полза. В действителност адвокатът само имитирал извършването на услуги и искал различни суми за адвокатски хонорари, нотариални такси, данъчна оценка, заверка на скиците на имота и други. Клиентът няколко пъти посещавал кантората му, за да получи в оригинал нотариалния акт и да потърси обяснение докъде са стигнали процедурите. Адвокатът не давал логични и разумни обяснения, като го лъжел, че нотариусът изпратил документите във Върховния съд, за да ги отнесе към областния управител на София. Другия път заявил, че документите са готови, но е необходимо да ги вземе от министъра на земеделието и да ги внесе при областния управител на София. Заблуждавал го, че трябва да внесе документа в Административен съд – София, а след известно време в Окръжен съд – Благоевград. Всеки път адвокатът отправял поредни искания за заплащане на различни суми, а впоследствие започнал да се укрива. При случайна среща през 2013 г. между двамата адвокатът заявил, че има здравословни проблеми, от които се възстановява, като отново го уверил, че ще финализира предприетата процедура. През май 2014 г., по негова покана, клиентът посетил кантората му, където му бил предаден нотариален акт, съгласно който той придобивал собственост върху желания имот в местност Джебре по давност.

Няколко месеца по-късно Юркин  посетил нотариуса и разбрал, че такъв нотариален акт не е изготвян в неговата кантора и че документът е неистински.

Делото бе разгледано в Районен съд – Кюстендил и осъдителната присъда влезе в сила. Предстои да се разбере дали ще обжалва последната си присъда.

ТИНА ГЕОРГИЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *