С тайно гласуване и 3 ч. броене на бюлетини в ЮЗУ избраха стария Академичен съвет

С тайно гласуване и 3 часа броене на бюлетини и обработване на протоколи в Югозападния университет избраха стария Академичен съвет на мястото на обявения от съда за незаконен.

Общото събрание, свикано по искане на ректора проф. д-р Борислав Юруков, се проведе вчера, като от 10.00 до 10.30 часа бе регистрацията, а след това членовете заеха места в най-голямата зала – аулата.

„Дневният ред включва една точка – избор на членове за Академичния съвет. Това се налага след съдебното решение на Върховен административен съд от месец юли тази година, което оставя в сила решение на Административен съд – Благоевград. Изборът, който е и с оглед на това да изпълним съдебното решение, е за оставащия период от два месеца – до изтичането на мандата на органите за управление на Югозападния университет“, откри Общото събрание неговият председател проф. д-р Габриела Белова, която е и заместник-декан на Правно-историческия факултет, а преди това бе и декан.

Както „Струма“ писа, на 17 юли т.г Върховният администативен съд окончателно се произнесе, че Академичният съвет на ЮЗУ е незаконен. С решението бе сложен край на близо четиригодишна сага, след като проф. Антони Стоилов оспори по съдебен път легитимността на органа за управление на университета.

„Може би е необходимо да внеса пояснения, че всички решения, които са взети от Академичния съвет като колективен орган за управление до средата на месец юли 2023 г., са напълно законосъобразни и стабилни. Разбира се, всички ние бихме искали и решенията на Академичния съвет в оставащото време на мандата да имат същия статут и законосъобразност“, обяви в началото на Общото събрание проф. Белова.

По списъчен състав членовете на ОС са 312, от които 9 са в командировки, трима са в болнични. Така при необходимия кворум от 200 души се регистрираха 233-ма. Във връзка с това председателят на мандатната комисия, директорът на дирекция „Образователни дейности“ Красимир Папучаров, констатира, че Общото събрание е законнно и може да взема решения. Самото гласуване бе предшествано от избор на комисии по преброяванията, по предложенията, шест секционни и една централна избирателна комисия.

В качеството си на председател на Комисията по предложенията зам. ректорът проф. д.н. Йордан Гошев уточни, че членовете на Академичния съвет се определят на квотен принцип, постъпили предложения от факултетите и прочете поименно предлаганите членове на АС. Студентите и докторантите са със 7 квоти и 5 резерви, нехабилитираните преподаватели са с две квоти и две резерви, администрацията с един представител в лицето на пом. ректора Николай Тахов. С най-голям дял са хабилитираните преподаватели, тоест доцентите и професорите, като на Правно-историческия факултет квотите са 6 и една резерва, за Природо-математическия са 5 и една резерва, Факултетът по изкуствата и по педагогика – с 4 и по една резерва. Останалите факултети – Стопанският, Техническият, Филологическият, Философският, по обществено здраве, здравни грижи и спорт са с по три квоти и една резерва. Общо предлаганият Академичен съвет бе от 44 членове и 16 резерви.

„Имате ли други предложения?“, обърна се към членовете на Общото събрание проф. д.н. Йордан Гошев. След зададения въпрос никой не взе думата, а проф. Белова обобщи, че предлаганият нов Академичен съвет е като стария. А иначе, както и досега, в АС влизат деканите, зам. декани, ръководители на катедри…  

Докато се печатаха бюлетини, по предложение на ректора бяха разгледани и гласувани три допълнителни точки в дневния ред – проект на документация за институционална акредитация, проект на документация за САНК /следакредитационно наблюдение и контрол/ и проект на решение за кандидатстване на ЮЗУ с проекти по Програмата за трангранично сътрудничество Интеррег – ИПП България – Северна Македония 2021-2027.

Разбираемо, най-много време отне преброяването на   бюлетините, като предложените членове на  Академичния съвет бяха избрани.

Настоящата 2023 г. е изключително важна за ЮЗУ, защото предстоят избори за декани и за ректор, като проф. Юруков приключва втория си последователен 4-г. мандат и няма право да се кандидатира за следващ.

Все още няма яснота кога ще бъде отчетно-изборното Общо събрание, но проф. Юруков бе преизбран по време на ОС на 27.11.2019 г. Тоест, на тази дата през 2023 г. изтича мандатът на органите за управление на университета, което е след около 2 месеца. По закон ректорът може да остане на поста още 2 месеца след приключване на мандата, или до края на месец януари 2024 г. СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Знайко

    Да не би някой да е очаквал нещо различно от това сборище на “калинки“ и послушковци, докато в управлението е шайката престъпници, начело с Боре Тъпото, пенсионера пишман-“професор“ и топ крадец, а бюлетините се броят от вечния преброител Папучарката, което е и едиственото му занимание през годините, за което взема тлъста заплата и бонуси. ЮЗУ е тотално прогнил отгоре до долу и се нуждае от някой външен Херкулес, който да изрине тези АВгиеви обори, наслоени през десетилетията управление на мЪтематическата мафия, посята от покойния Киро Чимев в комбина с покойния Райо Чората!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *