СЛЕД НАЦИОНАЛНИЯ СКАНДАЛ С НАЛОЗИТЕ! Зам. кметът на Благоевград Иво Николов: Надвзетите данъци за периода от 1 май до края на 2019 г. се връщат или приспадат

По миналогодишната ставка от 1,9 промила плащат вече данъците си на недвижими имоти хората с жилища в  Благоевград и местността Бодрост, които по регистър се водят  курорти. „Имаме указания от Централното управление на НАП, с което сме длъжни да се съобразим, че до 30 април данъкът се дължи по стария ред, а от 1 май – по новия ред“, обясни зам. кметът по икономика на Благоевград Иво Николов. Той  уточни, че данъкоплатците са утежнени с 1/3 от  данъка за годината, тъй като в промените, направени от Народното събрание, не е записано, че влизат със задна дата от 1 януари.

До началото на април собствениците на второ и следващо жилища се облагаха с двоен данък заради промени в Закона за местните данъци и такси в сила от 1 януари 2019 г. Десетки благоевградчани, побързали да ползват 5% намаление до края на април, изпищяха заради високите налози, които обаче Конституционният съд обяви за противозаконни и ги отмени. Това провокира сериозно напрежение сред хората, тъй като се оказа, че най-стриктните са ощетени. В резултат се наложи Народното събрание спешно да разреши конфликта с нова промяна в закона, в която двойният размер на данъка бе отменен.

„Гражданите, които вече са си платили за цялата година заради отстъпката от 5%, могат да подадат искане надвзетите суми за периода от 1 май да края на годината да им се възстановят или да се прихванат за следващо задължение“, обясни зам. кметът Иво Николов като уточни, че преводът се прави по банкова сметка.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...



Опашките пред гишетата за плащане на данъците в Общинска администрация вече не са големи, както в началото на кампанията

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *