СЛЕД ОЧЕРТАВАЩ СЕ КРАХ НА СЕЗОНА! Сбъднаха се молитвите на хотелиерите в Паничище, падна 1 метър сняг, очакват поток от туристи за уикенда, пуснаха и лифта

Хотелиерите  на Паничище са най-радостни от обилния сняг, който натрупа един метър в курорта. На Седемте рилски езера снежната покривка дори надхвърля 1,5 м. Започна трескаво утъпкване на ски пистите, заработи и лифтът. След новогодишните празници много малко туристи са посещавали хотелите и къщите за гости в Рила планина и лифтът не е работил на пълни обороти.

До обяд вчера снегорини почистваха пътя Сапарева баня -Паничище. Туристи, пътуващи след обяд за курортното селище, съобщиха, че пътят е проходим при зимни условия.

Собственици на хотели се надяват през уикенда базите им да се напълнят, да се завърти оборот, та да могат да покрият заплатите на персонала на първо време, защото продължителното засушаване и липсата на валежи буквално съсипват бизнеса им. 

Общинският съветник от ГЕРБ и съсобственик на три хотела Николай Мертекчийски се оплака пред „Струма“ преди десетина дни: „Паничище загива като курорт. За последната  седмица в единия хотел бяха заети 5 стаи , в другия – 7. Няма сняг, няма туристи. Има само кал“, каза тогава Мертекчийски.

От години се коментира в публичното пространство сред хотелиерите на Паничище, че курортното селище няма добра инфраструктура, която да позволява туризъм и когато няма достатъчно сняг. Няма изградени алеи за разходки, ресторанти, кафенета… Поради този факт много столичани предпочитат да нощуват в хотелите и къщите за гости в Сапарева баня и да се качват на Паничище само да покарат ски, след което се връщат обратно.

Както „Струма“ писа, ски писа „Аждера“ беше отдадена под наем само за 1000 лв. за 1 г. от Общински съвет – Сапарева баня с мотива, че няма достатъчно туристи, които да се спускат по нея, и съответно да се печели.

От х. „Рилски езера“ също се оплакаха от малкия брой посетители през ски сезона. Сега след като наваля 1,5 м сняг, се очаква броят на туристите да нарасне многократно.

На Паничище до вчера са работили само две малки  писти, по които са се спускали шепа скиори.

От общината съобщиха, че над 50 000 туристи са преминали през Сапарева баня за 2019 г., някои от които са били само за ден в курортния град.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *