СЛЕД РЕШЕНИЕ НА ВАС! Зам. директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Ал. Костов излезе в отпуск, подаде молба за работа в РЗИ, но не се яви…

Заместник-директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Александър Костов постави в шах колегите си, след като подаде молба в РЗИ – Благоевград да бъде възстановен на работа като директор на „Медицински дейности” по силата на влязло в сила съдебно решение от Върховен административен съд. Изумлението на медиците е породено от факта, че заплатата му ще падне повече от 2 пъти, освен това в здравната инспекция ще бъде просто един от многото директори на дирекции.

Костов е депозирал молбата си за постъпване на работа в РЗИ – Благоевград миналия четвъртък, а в МБАЛ подал молба за отпуск. Вместо да се яви в петък да получи заповедта си за назначение в инспекцията, каквато е обичайната процедура, той спрял да си вдига телефона, в резултат на което набързо натрупал няколко дни самоотлъчка от работа, които са достатъчен мотив да бъде отново уволнен.

Оказва се обаче, че ново уволнение няма да има, защото директорът на РЗИ д-р Калоян Калоянов е категоричен, че няма никакво намерение да го възстанови на предишната му длъжност.

„Три дни го издирваме, но не можем да му връчим писмото, с което му отказваме назначението, защото не се е явил в срок – решението на ВАС за възстановяването му е от 27 април т.г. и д-р Костов е трябвало да се яви при нас до 14 дни, а не след месец и половина”, коментира за „Струма” д-р Калоян Калоянов.

Директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев пък заяви, че от нас разбира, че заместникът му е подал молба да се върне на работа в бившата си служба РЗИ. „Няма такова нещо, той е заместник-директор на МБАЛ”, категоричен бе д-р Митев.

Въпреки опитите ни не успяхме да открием д-р Костов за коментар на казуса и да попитаме къде смята да работи – в болницата или в здравната инспекция. Оказа се, че същия въпрос в писмен сигнал са задали на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев лекари от РЗИ – Благоевград, но отговор от София все още не е получен.

Припомняме, че преди за втори път да стане заместник-директор на МБАЛ – Благоевград през декември 2018 г., д-р Костов бе дисциплинарно уволнен от бившата шефка на РЗИ д-р Лена Павлова. Още през 2017 г. тя влезе в остра конфронтация с тогавашния директор „Медицински дейности” Ал. Костов /заел мястото през 2015 г./, като го обвини, че отсъства от работа, без да подаде молба за еднодневен платен отпуск, за да присъства на сесия на ОбС – Симитли, където още е съветник от листата на ГЕРБ. За съвместяване на двете му дейности дори бе сезирана тогавашната Комисия за конфликт на интереси, но държавният контролен орган не откри такъв.

Междувременно д-р Лена Павлова разкри, че година и половина след като нито работят заедно, нито са се виждали или чували, д-р Александър Костов продължава да подава жалби срещу нея в институциите.

През 2019 г. тя например е писала обяснения по негова жалба защо през 2018 г. не му е дала ДМС. Малко по-късно пак е викана за разпит по въпроса защо не е отговорила на докладната на д-р Александър Костов срещу служителка в РЗИ – Благоевград, която той всъщност подал при предшественика на д-р Павлова – д-р Михаил Кметски. Миналата седмица пък Павлова е викана на разпит в прокуратурата за поредната жалба на д-р Костов. Тя е за случай от 2017 г., когато Павлова била в еднодневна командировка в Гърция по съвместен българо-гръцки проект. В същия ден Костов заявил, че спешно му трябва правилникът за вътрешния ред в РЗИ – Благоевград, и го потърсил от секретарката й. Момичето му напомнило, че правилникът виси закачен на стената пред кабинета на РЗИ шефа, но Костов настоял да го получи на хартиен носител. Секретарката отказала да му го даде с мотив, че не може да изнася от кабинета на шефката си нищо без нейно знание, и така се стигнало до привикването на д-р Павлова в прокуратурата преди няколко дни.

Д-р Александър Костов е пенсиониран военен, през 2011 г. бе кандидат-кмет на ГЕРБ за Симитли, но получи само 31.12% от гласовете на избирателите и трябваше да даде властта на кандидата на КП „Бъдеще за община Симитли” Апостол Апостолов, който и досега е кмет. През декември 2017 г. д-р Костов се кандидатира за началник на РЗИ – Благоевград, но не успя.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *