След санирането терасата ми протече, не знам кой и как е приел обекта, сама си зидах основата за прозореца на балкона!

„Терасата ми тече откакто ни санираха, за конденз и влага да не говоря – всички „подаръци“ ги получих още докато се работеше и въпреки многобройните молби, сигнали и кандърми към техниците на фирмата изпълнител „Стиво-Х“ да бъдат отстранени, до днес слагам легени на балкона да тече в тях водата при дъжд“, това заяви в редакцията на „Струма“ благоевградчанката Биляна Георгиева, гневна от бездействието на чиновниците, ангажирани с контрола на строителните дейности по санирането на блока им.
Жената живее в жк „Еленово“, бл. 19, вх. А, на 8-ия етаж. Санирането започнало през есента на 2016 г. и приключило през март 2017 г. Ето емоционалния й разказ:
„Още докато работеха, капеше от покрива и на двете ми тераси. Казах им, обещаха, че ще вземат мерки и… вече направо тече. Докато работеха, ми съсипаха плочките с електрожена, щяха да монтират прозореца на балкона, без изобщо да е изградена стеничката, върху която да стъпи – най-вероятно щяха да запълнят с пяна да не се вижда, а после да си късам нервите. Питах техника как ще монтират прозорец без основа, отговорът беше, че бригадата от Петрич си била тръгнала и нямало кой да го направи. Имам една година стаж в строителството, нищо че съм жена, запретнах ръкави и сама си иззидах терасата, да не страдам после. За качеството на строителството не искам да говоря, защото такова нямаше! Така санираха около прозорците, че комарниците станаха несменяеми, не мога да ги отворя, даже и като трябваше да мия прозорците, се наложи да ги разглобявам. И това отново бе след изрично предупреждение да не слагат дебел стиропор и замазка, но нямаше кой да ме чуе. Мургавият работник ме гледаше странно, докато настоявах да изтегли с маламашката по-тънък слой, и разбрах, че дори не знае как се нарича инструментът, който държи в ръката си.
Не искам да си спомням как оставиха стълбището, като си тръгнаха – навсякъде остатъци от строителни материали, боклуци и мръсотия, сами да ги събираме и да си чистим! Бях потресена, когато от телевизионно предаване научих, че за санирането на всеки апартамент се дават средно по 17 000 лв. Седнах с лист и химикал да смятам по цени на дребно и докарах разходите заедно с труда до 4000 лв, повече не можах! И като гледам как повече от година пълня легените с дъждовна вода на закритата ми след саниране тераса, се уверих, че мафията е страшна! А санирането ще го плащат и внуците ни!
През последната година дъщеря ми живее постоянно в апартамента и с това дъждовно лято не се е спряла да събира вода. Получи се конденз в целия апартамент след санирането, вероятно всички вентилационни решетки на дограмата са запушени и не може да циркулира въздухът. Преди няколко дни дъщерята се свързала с техника от фирмата, отговарящ за нашия вход със сигнал, че терасите текат, отговорът бил, че това не е негова работа. Подала сигнал на горещия телефон в общината и на другия ден още се оказало, че може и да е. Пратили майстори на покрива, оказало се, че хартията се отлепила – не е направено качествено! Замазали каквото видели, залепили където решили, но течовете не запушили, а те са от дупки за болтове, които се пробиваха на козирките на двата балкона, казах им го още преди година и половина!
Искам да знам кой чиновник от общината и как прие обекта за завършен без забележки, след като дори домоуправителят ни не е присъствал на тази комисия?! Отидох завчера в общината да подам жалба, върнаха ме да приложа диск с всички снимки и видеоклипове, които съм правила като доказателство за некачествена работа. При тези технологии къде ще търся някой да качва записите от телефона ми на диск?! И защо?! Видях, че и държава няма!“, ядосва се за липсата на контрол Биляна Георгиева.

Отговорът на общината:
Пропуските са отстранени
В деловодството на община Благоевград има постъпил сигнал за течове в ап. 22 в бл. 19, кв. „Еленово“, информираха от кметството. Експерти от дирекция „Планиране на инвестиционната дейност, строителство и екология“ са изпратили писмо с изх. № П-00-1503/27.06.2018 до фирмата изпълнител, което гласи, че съгласно сключения договор за инженеринг и гаранционните срокове за обекта е необходимо да отстранят пропуските в срок от 7 работни дни от получаването на писмото.
Фирмата е предприела действия, с които е отстранила проблема. Това става ясно с писмено уведомление с изх. №799/10.07.2018, изпратено до община Благоевград. Други жалби и сигнали за изпълнението по санирането на блок 19 в кв.“Еленово“ в Общинска администрация не са постъпвали.

Записа ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

4 Коментара

  1. Чакаме

    Трагично е положението и зад блок 139,140 и 141 жк .Еленово след санирането. Блоковете се намират под хълм и там се стича много вода след дъжд, която трябва да се оттича в канавка, направена специално за тези дъждовни води. При санирането на блока изпълнителите и мобилните оператори разрушиха канавката и тротоара зад блоковете и нищо не оправиха. Сигнализирахме до Общината , отговориха с писмо, че са уведомили изпълнителя и мобилните оператори. Но вече трети месец нищо не се прави да се отстрани проблема. Явно пак ще трябва да се пише и докога ще се чака, идва есен и отново там ще се образуват гьолове и водата после се просмуква в мазетата на хората. Още чакаме .

    Отговори
    1. Кучката

      Чакайте от умрял писмо! Най-много Камбата да ви направи една заря, да закачи няколко подарени чадърчета на улицата и с остатъка да си купи нова кола или вила в Гърция…

      Отговори
  2. Димитрова

    В момента приключва санирането на „Иван Михайлов“8. Ужасно е! Всичко са направи по възможно най-безобразния начин. За мърсотията около блока не ни се говори.ще чакаме да завалят дъжовете, за да си блъскаме главите.

    Отговори
  3. Уста Колю Фичката

    От т.нар. „саниране“ се краде жестоко и хайдушки! То, заедно със строежите, пътищата и ремонтите налива милиарди в избрани джобове. При санирането измамата започва още от задължителния енергиен одит, който се върши, като една мома снима отдолу блока, но прибират пари като за месец работа, измервания и изчисления. А контролът е от две-три лелки на заплата в общината, които хаер си нямат за какво става дума и за какво получават заплата, но подписват всичко, което им дават!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *