След устна договорка с екскмета Камбитов „помазани” частни клубове ползвали общински зали, без да плащат наем, ток, вода…

Няколко „помазани“ частни клуба в Благоевград са ползвали в продължение на месеци и години общински зали на гърба на данъкоплатците, като не са плащали нито наем, нито ток и вода. Констатацията е направена при проверка, разпоредена от екипа на кмета Румен Томов, повод за която станали тренировки на боксовия клуб „Югозапад“ на неуспелия кандидат за кмет Илия Илиев. Тренировките се провеждат в зала „Орфей“ в парк „Македония“ от октомври миналата година насам, без Илиев да плаща не само наем на общината, но и без да си покрива разходите, като се има предвид, че за да се затопли огромното помещение, мощните климатици в него трябва доста да поработят.

Самонастанилият се треньор обяснил на проверяващите, че екскметът Камбитов му разрешил да ползва безплатно залата за тренировки, но всичко било на устна договорка, без подписани документи, за сметка на данъкоплатците. Проверката показала, че боксовият клуб на Илия Илиев не е в регистъра на спортните клубове, защото не е член на Федерацията по бокс и това го лишава и от възможността да ползва безвъзмездно, както останалите лицензирани клубове, общинската база в Благоевград.

Зала „Орфей“ е по-голямата от двете сгради в двора на бившите казарми, които през 2017 г. бяха пригодени за ползване на спортни, музикални и други масови събития. За ремонта им от хазната на общината през общинската фирма „Благоевград инвест 2016“ ЕООД без провеждане на обществена поръчка за избор на изпълнител на софийската фирма „Ърбън Грийн“ ЕООД с управител Дарин Лашков са били изплатени 310 400 лева.

Случаят с клуб „Югозапад“ провокирал пълна проверка на ползването за общинските зали, която разкрила още няколко подобни „подаръка“ от екипа „Камбитов“ за частни клубове за сметка на общинската хазна. Репетиционната под зала „Яворов“ от години се ползвала безплатно от танцовия клуб „Силвана денс“ на Силвана Ханджийска, също без да плащат на общината, там репетирал и клубът по народни танци на Жана Сучева. И двете са ползвали общинските бази, без да плащат, а са прибирали в джобовете си парите от таксите на членовете на клубовете си, които не са малко. До есента пък в продължение на няколко години зала за репетиции и представления в Младежкия дом ползвал за частния си театър Бранимир Митов с мотива, че без хонорар ще организира и участва в общински събития. Чак тази есен между двата тура на изборите,  приканен от директора на Кукления театър, чиято зала ползвал, Бр. Митов е напуснал Младежкия дом.

На клубовете, ползвали досега общински зали на гърба на данъкоплатците, са изпратени писма-покани, ако искат да сключат договори за наем с общината, за да продължат да репетират в тях. Колко пари са си спестили привилегированите частни клубове за сметка на общинския бюджет, трудно може да бъде пресметнато, но като се има предвид, че не са плащали дори за отопление, сумите са доста големи…

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *