След химна, изпят на български от шведки, рилското село Смочево ще си има и знаме

Жителите са рилското село Смочево се обединиха около идеята селото да има и собствен флаг, като наред с трибагреника в центъра да се вее и знамето на селото. Идеята е предложена от ИТ специалиста Тома Николов, чиито корени са от рилското село, по време на събрание на читалището, на което присъствал и той.

„Аз живея в София, но всичките ми роднини живеят в Смочево и почти всеки уикенд се връщам на село. Спомних си, че преди години имаше два пилона в центъра на селото, на които се вееха знамена. Сега няма помен от пилоните и знамената. Предложих на присъстващите на събранието на читалището да си изработим знаме, на което да има стилизиран образ на историята и настоящето на селото, което да се вее на площада редом с българското знаме. Идеята ми беше приета единодушно. Ще търсим подкрепа от кмета на общината Георги Кабзималски, който преди време премина през всички процедури за флаг на град Рила“, заяви Тома Николов пред репортер на „Струма”. Той е на 25 години и работи като ИТ специалист в София.

В селото вече заваляха предложения какво да бъде изобразено на флага. Едни предлагат обезателно да има изографисано грозде, тъй като районът се слави с хубавото грозде, други искат да има символи на овощарството и тютюнопроизводството в селото. Художникът Николай Николов се е ангажирал да изработи символиката, изографисана на знамето.

В Смочево постоянно живеещи са около 200 души, но през уикендите се пълни с хора. Много от родените тук и децата им, които живеят в София и Благоевград, всеки уикенд се връщат при корените си. Млади семейства сами събраха средства и изградиха детска площадка в центъра на селото, за да има къде да играят децата им, когато си идват на село. Иначе официално в Смочево живее само едно дете – момиченце в трети клас.

Село Смочево си има и химн, негов автор е възрастна жена от селото. Песента е записана на видео от две шведки, които я научили по време на фолклорен фестивал в селото.

ЙОРДАНКА ПОПОВА 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *