След 14 часа заседание в 1 часа след полунощ съдът реши: Красимир Живков, Атанас Бобоков и още 3-ма от обвинените по аферата с боклука остават в ареста

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков. Заедно с още шестима души той е разследван за аферата с опасни отпадъци.

Освен на Живков мярка за неотклонение задържане под стража съдът наложи на бизнесмените Атанас Бобоков и Николай Миховски, бившия шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов, както и на собственика на плевенската фирма „Феникс“ Айгюн Еминов. Под домашен арест е бившият служител на екоминистерството Васил Богданов.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.

За другия брат Бобоков – Пламен прокуратурата определи като адекватна мярка за неотклонение  – парична гранция от 1 милион лева.

10 души са обвиняеми по случая с организираната престъпна група за незаконен внос на отпадъци, 7 за участие в престъпна група с користна цел и с участие на длъжностни лица.

В хода на заседанието стана ясно, че двама от участниците в аферата – Васил Богданов и Айгюн Еминов са дали показания срещу заместник-министъра на околната среда Красимир Живков, както и срещу Габриел Савов и Атанас Бобоков.

Според защитата прокурорските свидетели говорили за натиск за даване на разрешителните за отпадъци от страна на друг заместник-министър – Николай Кънчев, който доскоро отговорял за този ресор.

Пред съда самият Живков заяви: „Работил съм за опазване на околната среда и здравето на хората“, предаде БНР.

Живков посочи, че не познава Николай Миховски, нито Пламен Бобоков, когото, по думите му, е виждал веднъж преди 4-5 години на посещение с междуправителствена делегация, няма неговия телефон и не комуникира с него.

„Естествено, познавам Габриел Савов, който беше директор на регионална инспекция“, допълни Живков. „С г-н Бобоков съм провел един-единствен път разговор по телефона, виждал съм се два пъти, темата беше проблемите  в Монтана“, коментира той.

Премиерът Бойко Борисов вече заяви, че Красимир Живков ще бъде отстранен от длъжност днес.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *