След 9 месеца съдебни дела Димитър Попов най-после с уверение за съветник от ГЕРБ в Гоце Делчев

Общинската избирателна комисия в Гоце Делчев прекрати предсрочно пълномощията на общинския съветник от ГЕРБ Георги Найденов и обяви за избран на негово място Димитър Добрев Попов. Рокадата стана след 9 месеца съдебни заседания и 4 съдебни решения, два от които на Върховен административен съд.

Делото бе образувано по жалба на Попов, според когото съпартиецът му Георги Найденов е получил не 161 преференции, а 143 броя, които са под 7% от действителните гласове за кандидатската листа на ГЕРБ. Сметките бяха потвърдени при разпоредено от Административен съд – Благоевград преброяване на бюлетините в СИК №27 в гоцеделчевското село Борово.


През януари съдът отмени решението на ОИК в частта, в която Найденов бе обявен за избран общински съветник, и върна изборните книжа на Общинска избирателна комисия – Гоце Делчев за определяне на резултатите от гласуването в отменената част, след като извади Георги Найденов от Списък А и го постави в Списък Б.

Найденов обжалва във ВАС и преди 2 месеца загуби делото без право на обжалване.

Любопитно е, че ОИК – Гоце Делчев веднага прекрати пълномощията на Найденов, когато обаче се стига до въпроса да бъде определен новият общински съветник Димитър Попов, се стига до разнобой, като 7 от ОИК гласуваха „за“, а 4 „против“, с което предложението не бе прието. Димитър Попов заведе друго дело в Административен съд – Благоевград, то също стигна до ВАС и на 06.06.2024 г. върховните магистрати постановиха, че шестият мандат на ПП ГЕРБ за общински съветници в община Гоце Делчев следва да бъде попълнен с първия от Списък Б, а именно с Димитър Добрев Попов, и същият следва да бъде шестият избран общински съветник.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *