Топ теми

СЛОВЕСНИ ПРЕСТРЕЛКИ НА СЕСИЯТА НА ОбС – ДУПНИЦА! Общинският съвет отхвърли идеята на кмета П. Дангов и  не му отпусна 100 000 лв. за приюта за животни

Общинският съвет отхвърли предложението на кмета на Дупница Първан Дангов спешно да бъдат отпуснати 100 000 лева за общинския приют за безстопанствени кучета и овладяването на тяхната популация.
Както писахме, към днешна дата от кметството работят по изпълнение на националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на община Дупница и плана за действие към нея, които обаче по думите на специалистите се нуждаят от осъвременяване. Същото с пълна сила може да се каже и за самия общински приют за безстопанствени кучета, чрез който се изпълнява тази програма. Той функционира от 2008 година, когато започва работа с капацитет за 10 броя кучета, а от 2016 г. е увеличен до възможност на приемане на 52 кучета, разполагайки с 26 клетки. Базата на приюта е стара, клетките са компрометирани и има нужда от създаване на добри условия за животните.
Персоналът на приюта за безстопанствени кучета също е минимален и на работещите там им е все по-трудно да се справят с ежедневните си ангажименти. Към днешна дата там работят ветеринарен лекар, ловец, хигиенист и управител. Предвидените средства за изминалата 2023 година за овладяване популацията на безстопанствените кучета са били 35 500 лева и включват основно консумативи и материали като храна, ваксини, упойки и др.


Припомняме, че подобна докладна беше внесена в Общинския съвет и миналия месец. До нейното гласуване обаче така и не се стигна поради добре познати причини – скандалите в местния парламент и бурните дебати относно състоянието на ВиК – Дупница, които продължиха до 16 часа на 30 май. Така тази важна точка не беше гласувана, като кметът Дангов се надяваше, че този път докладната му ще бъде разгледана и одобрена, защото няма никакво време за губене. Това обаче не се случи и на сесията през юни. Обсъждането на точката предизвика серия от бурни дебати и завърши със закани за сигнали до прокуратурата.
От трибуната в заседателната зала градоначалникът попита съветника Виктор Мантарков от „Възраждане” дали стои зад думите си, че „стреля по бездомните кучета, ако проблемът не бъде решен“, който отговори:
„Ще отговоря на въпроса Ви с „да“. Ако се наложи, ще ги стреляме. По-важни са ми децата и внучетата и те да живеят в безопасна среда. Вие искате да похарчим 100 000 лева за една кастрация и после кучетата са пак по улиците. Защото Вие в кучкарника ги държите по два дни, не повече. После се скитат немили-недраги по улиците. Така ли ще решим проблема?“.
Това разгневи Първан Дангов, който веднага взе думата и много емоционално заяви:
„За тези Ваши думи ще сезирам прокуратурата! Казвам го съвсем отговорно пред Общинския съвет. Оттук нататък смятайте, че има ли убито куче, прокуратурата ще държи отговорен Вас!“.
Секунда по-късно председателят на ОбС Костадин Костадинов се обърна към общинския съветник и му каза:
„Г-н Мантарков, подминете това, все едно не сте го чул. Това са простотии от Крушовица…“.
Отношение по темата побърза да вземе и Георги Рангелов от ДПС с констатацията, че „кучетата живеят по-добре от циганите“.
„Значи искате да даваме 100 000 лева за кучкарници. А кога ще чуем, че ще има 100 000 лева и за циганите – да се направи една улица в един цигански квартал! Значи искаме много пари от циганите и ще правим кучкарници… Ако искате, да върнем Хитлер и да ги махнем? Да го викнем ли? Помислете малко, ставаме смешни!“, взриви залата с думите си Георги Рангелов.
След като чу тези думи, председателят К. Костадинов веднага му направи забележка и го призова да не използва думата „цигани“. Съветникът обаче бе категоричен, че тази дума не е обидна, и нарочно я повтори още няколко пъти.
„Виждам как ще гласувате по тази докладна… Но оттук насетне няма да нося отговорност за бездомните кучета! Декларирам Ви го!“, завърши градоначалникът Дангов.
В крайна сметка след едно прегласуване крайният резултат по тази точка бе 13 гласа „за“, 9 „против“, а четирима съветници се въздържаха. Така тази докладна не бе приета, тъй като конкретно за нея трябваше да положително да са гласували най-малко половината от 29-имата местни народни представители.
ДИМИТЪР ИКОНОМОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *