Смърт в пощенски пратки пристига от Африка, Азия и Латинска Америка

На пазара има около 3000 вида наркотични вещества, а 99% от тях са смъртоносни, предупреждават експерти. От Агенция „Митници“ са задържали три пъти повече наркотични вещества през 2016 г. спрямо предходната година. Новите синтетични наркотици най-често пристигат укрити в карго и пощенски пратки. Пратките идват от Африка, Азия и Латинска Америка. Трафикът се организира по интернет. Основен производител е Китай, съобщи БНТ.

Химиците там са създали между 600 и 700 нови синтетични вещества, които се пласират основно в Европа, САЩ, Австралия и Канада. През последните 5 години се правят сериозни опити те да се установят трайно на българския пазар.

„В момента, в който се открие едно наркотично вещество и се докладва в комисията, в рамките на 30-40 дни успяваме да го забраним”, обяснява Стефан Бакалов, ръководител на отдел „Борба с наркотрафика“ – аерогара „София“.

По данни на Световната здравна организация около 300 000 души в България употребяват психоактивни вещества. Около 160 000 от тях употребяват синтетична дрога и нейните производни. Според експерти обаче в действителност цифрата е много по-голяма.

На този фон изследвания показват, че България е на второ място в Европа по ранна употреба. Полицаи отчитат и друга тревожна тенденция – тийнейджъри продавата дрога в училищата.   В капана на синтетичните наркотици попадат все повече млади хора. Причината – те са евтини и леснодостъпни. Обикновено се започва с марихуана, след това идват и амфетамините.

„Аз мислех, че съм свръхчовек. Нямах нужда да спя, да ям. Всичко беше розово и чудесно. Но всичко това е измамно. В един момент става по-основно дори от храната и всичко останало. Не можех да си легна вечер, ако не съм употребил нещо”, разказва пристрастен, борещ се със зависимостта си.

„Не можем да кажем коя употреба прави зависим човека. Може да се случи от първия път. Може да се случи от петия. Но уврежданията са много тежки”, обяснява Желяз Турлаков, психотерапевт и основател на общност „Ново начало”.   „Всички неща, които съм постигал, те са се срутвали като кула построена във въздуха. Бях женен. Два пъти записвам образование. Всичко се срутва. Преди една година решава да започне лечение. Миналата година, когато посрещнах Нова година абсолютно сам в един апартамент без ток и течаща вода само с няколко пакетчета от нещото, което ми даваше емоции. Разбрах, че съм стигнал някакво ново измерение на дъното”, споделя още анонимният зависим.

Зависимостта от амфетамина и неговите производни, под формата на дизайнерска дрога, е в пъти по-силна от хероиновата. За много от веществата, които използват химиците, няма изследвания как влияят върху здравето на хората. От СДВР са засекли миналата година 180 вида нови наркотични вещества.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *