Собственици на оранжерии за домати в Санданско и Петричко с протестно писмо до министър Д. Танева: Спрете нелегалния внос от Гърция, Турция и Македония!

Собствениците на оранжерии за ранни зеленчуци в санданските села Лебница, Струма, Вълково и петричките Рибник, Кърналово, Старчево и Кавракирово изпратиха писмо до министъра на земеделието и храните Десислава Танева, с копие до областния управител на Благоевград Бисер Михайлов, за спешна намеса и спиране на нерегламентирания внос на домати от Гърция, Македония и Турция. За това сигнализира един от първите производителите на ранни оранжерийни домати в региона Славчо Бисерков, кмет на Лебница. Сигналът е подписан от селските кметове в района, които призовават държавата да се намеси спешно, за да защити бизнеса на местните производители. В противен случай предупреждават, че може да се стигне до блокада  на магистрала „Струма” и международния път Е-79 според Бисерков. 

„Не е нормално близо половин година да отглеждаме разсада, след това садим доматите и когато трябва да берем плодовете от нашия труд, сме на загуба от дъмпинга на нерегламентирания внос. Цена под 2 лева за килограм домати в момента повлича надолу всеки производител. Само за няколко дни цената се задържа на 2 лева и сега драстично падна до 1.20 лева. Това е нашият поминък, няма как при тези условия да бъдат мотивирани младите момчета и момичета да останат тук и да се занимават със земеделие“, каза селският управник на Лебница.

В селото почти всяко семейство отглежда ранни зеленчуци.

Славчо Бисерков допълни, че причината за сигнала до министъра е породена от факта, че от началото на юни, откогато е започнала кампанията по беритба на ранните оранжерийни домати, цената им е паднала с близо лев. Стартовата цена за доматите, която земеделците определят като справедлива за вложените усилия и разходи, е 2.50 лв. на килограм, а в момента те се търгуват до 1.60 лв. за екстра качество и до 1.20 лв. за първо качество, и то на розов домат. Трето качество въобще не се търси, тъй като е под 0.50 лева. 

Любопитен е фактът, че розовият домат в големите градове София, Пловдив, Варна и Бургас се търгува на цена от 3.50 лева по пазарите. А в заведенията една салата от 350 г струва 4.50 лева. „Искат да ни накарат да откриваме на нивата и заведения за хранене, за да печелим пет пъти от продажбата на салати“, заключи Сл. Бисерков.

ЛИДИЯ МАНЕВА

loading...


Бисер Михайлов

Коментар с Facebook

Подобни новини

3 Коментара

  1. Ха-ха

    Никой никога няма да ви купи домати за 2 или 2.50лв. Има да си мечтаете. Просто няма как хората да пазаруват на такива цени.

    Отговори
  2. Язе

    Благодарение на този внос ние ядем домати, вместо чеп..а. А тия искат да ни дадат точно него! Да си го ядат сами!

    Отговори
  3. Gracee

    Ne vnosa e vinoven a horata v parlamenta a bg stoka ne struva horata ti a paketirat kakto trqbva a bai ganio iska a trici maimunki da lovi

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *