Собственичка на счетоводна фирма и търговец от Сандански вдигнаха сватба в обезлюдено село, събраха 100 гости, облечени в народни носии

Уникална сватба, в която всички участници и гости бяха облечени в китни народни носии, сътвориха младоженци от Сандански. Булката Вера е собственик на счетоводна фирма, а младоженецът Георги е търговец на златни накити. За сватбата бе избрано обезлюденото, но много красиво селце Велюшец в Огражден планина в община Струмяни. В селото живеят едва 5 човека, но изведнъж, макар и само за ден, то се възроди с присъствието на близо 100 сватбари.
Такава картина във Велюшец не е виждана от столетие, бе коментарът на местните жители. Младоженците можеха да изберат ресторант, както се правят 99 процента от сватбите, но те предпочетоха да е в обезлюденото село. Вера и Георги го направиха в името на българщината и родолюбието.
Църковния ритуал проведе свещеник Иван, който е кореняк от Велюшец. Ритуалът не премина както при общинските служби за бракосъчетание за броени минути, а трая близо час.
Въпреки горещината на 17 септември и дебелите носии всички издържаха стоически жегата и не само това – играха неуморно хоро след хоро под звуците на оркестър от с. Катунци. Кумуваха приятелката на Вера – Яна, с която са израснали заедно, и Александър, първи братовчед на невестата.
Освен че всички бяха облечени в народни носии, най-вече от Пиринския край, включително и музикантите, ритуалът бе също според старата местна традиция. Първо булката бе взета символично от дома й от старата къща на горския Йордан Велков. Бе извършена венчавка с всички задължителни подробности по канона, а юнаци в носии периодично гърмяха и даваха залпове със старовремски пищови и пушки.
Както и сватбата, така и ястията, които се поднасяха, бяха нетрадиционни. Нямаше ги задължителните салати, ракии, шишетата с лимонада, фанта, кола и ресторантьорските ордьоври. Вместо тях сватбарите първо бяха нагостени с вкусна димяща получорба-полуяхния с месо и подправки, които, без да дава обяснение, сложи в боба небезизвестният ресторантьор Кольо Парапанов. Боб чорбата цяла нощ бе готвена от майсторите Румяна и Максим. Всички сватбари поискаха допълнително от вкусотията. Всички ядоха не заводски хляб, а домашно изпечени погачи. Гвоздеят на менюто бяха изпечените агнета във фурна на Йордан Велков, както и печени пилета, чийто вкус не може да се сравни с нищо, приготвено в ресторант. Вместо традиционните пасти и торти сватбарите си засладиха с баклава, сладък ориз и вита сладка баница. Лееше се червено вино от домашната изба на дядо Кирил, бащата на Вера, и студена бира. Шаферки подариха на всеки сватбар по един символ за спомен – бисквитки със залепени върху нея роза и ключ, поръчани и донесени специално за събитието от Швейцария.
Сред най-неуморните на хората под жаркото слънце в двора на църквата бяха приятелките на невестата Роза, Весела, Стефка, Таня, Мария, Илияна, Здравка… Веселието продължи до късно.
ЛИДИЯ МАНЕВА



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *