Софийски фирми не успяха да прилъжат бедстващите миньори в Бобов дол с обещания за 1500 лв. заплата

При учудващо слаб интерес премина трудовата борса за съкратени миньори, организирана от кмета на община Бобов дол Елза Величкова. Три столични фирми дадоха оферти за работа на съкратените и чакащи съкращение миньори, но дойдоха едва около 50 души. Предлаганите работни места са повече за мъже.

Една от фирмите изработва арматурни заготовки за големи строежи. Представителите й заявиха пред присъстващите, че предлагат заплата от 1500 лв., но когато кандидатите за работа се научат да правят арматурни заготовки. На въпрос, зададен от един от присъстващите на срещата: „Каква е основната заплата?“, представителят на фирмата не даде конкретен отговор и заяви, че ще имат и безплатна закуска като социална придобивка, а работният режим е на три смени. На първо време фирмата ще организира безплатен транспорт до обектите в София и ако има работна ръка от Бобов дол, ще изгради цех в миньорския град, обясниха работодателите.

Дейността на другата фирма е свързана с изграждане на тунели. Интересът към нея беше по-голям от бившите миньори, тъй като е близка до работата, която са вършили в мината. Предлаганата заплата е 1000 лв. като начална и с времето има вариант да расте.

Бивши работнички в мината останаха разочаровани, тъй като за тях няма подходяща работа, предлагана от трите фирми.

Столична леярна също предложи работа, която не удовлетвори очакванията на присъстващите мъже на срещата.

На излизане от залата 37-г. Георги Манчев заяви: „Аз съм трето поколение миньор. Не мога да работя нещо друго. Предстои ми съкращение от рудник „Бобов дол“ и затова дойдох, за да чуя какво предлагат. В една от фирмите работих преди време. Влачих хамалогията за по 600 лв. на месец и се отказах“, заяви Манчев.

Друг кандидат за работа, който не пожела да назове името си, заяви: „Представителите на фирмите са дошли да търсят евтина работна ръка в Бобов дол. Ние оставаме без заплати. За да не гладуват семействата ни, ще работим за жълти стотинки, както в мината“, каза бившият миньор, присъствал на импоривизраната трудова борса.

Както „Струма“ писа, от 17 юли започва масово съкращение на миньорите от последния работещ рудник в миньорския град – „Бобов дол“. На пазара на труда отиват около 400 души. Със затварянето на рудника се сложи край на подземния въгледобив в Бобов дол. Остава да работи само откритият рудник, на който се трудят около 300 миньори.

През 2017 г. беше затворен рудник „Бабино“ и без работа останаха над 300 души. Голяма част от съкратените миналата година работят като строители по София, други емигрираха заедно със семействата си в Чехия.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *