Специалисти: Паспортизацията на една сграда отнема по три месеца, търсете строителите за документация

Поне три месеца отнема изготвянето на технически паспорт на една жилищна сграда, при това ако документацията е налична. Това обясниха специалисти в студиото на БНТ. Те подчертаха, че изготвянето на технически паспорт до края на 2022 се отнася не само за жилищните, а за всички сгради и съоръжения, което ще създаде доста работа за общините.

Самите собственици на сгради би трябвало да имат документацията на сградите, строени в последните 30 години, като те трябва да са предоставени от строителите или от фирмите за недвижими имоти, от които е купен имота. „Практика е тази документация да не се предава“, коментира д-р арх. Емил Йорданов от УАСГ. Той посъветва първо да се търсят строителите, а ако те не предадат необходимото, да се търси помощ от общините, където по закон трябва да се пази документацията. 500 лева като цена на паспортизацията за всеки апартамент е много висока.

Всяка реконструкция без проект е нарушение, включително присъединяването на терасата към апартамента или пробиването на носещи елементи, това напомни доц. Емад Жоржос, декан на Строителния факултет в УАСГ. Той обясни, че това ще затрудни паспортизацията. Тя не може да се извършва от всеки, а само от лицензирани фирми, които ще правят огледи на място и със специални инструменти.

Специалистите уточниха, че изготвянето на технически паспорт за цял вход трябва да се придвижва от домоуправителите. Общините могат да са много полезни, като изготвят списък на необходимите документи за изготвяне на технически паспорт, добави доц. Жоржос. Спеициалистите в студиото на БНТ подчертаха, че техническия и енергийния паспорт на една града са различни неща и хората не трябва да бъркат понятията. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *