Великден събира семействата около трапезата.Традицията изисква на масата задължително да има червени яйца, пече се агнешко, месят се козунаци. Всяка фамилия обаче има свои рецепти, някои наследени от баби и дядовци, други привнесени от по-модерната кухня. За обичаите, които спазват на празника и специалитетите на масата, разказват няколко дами от Благоевград.
Специалитетите на певицата и детска учителка Христина Маркова

Христина Маркова е признат от близките си кулинар и за да запази и пренесе във времето фамилната кухня, преди време дори издаде в книга любими гозби от тефтера на баба си. Ето нейните предложения за празника:
Великденски курабийки
Продукти: 2 яйца, 1ч.ч. захар, ½ ч.ч. мас, ½ кисело мляко, 1 пак. 10 г амонячна сода, 1 равна ч. лъж. сода за хляб, около 680 г брашно, ванилия, настъргана кора от 1 лимон.
За намазване и поръсване 2 жълтъка и кристална захар.
Разбъркайте киселото мляко с амонячната сода и содата за хляб, яйцата и останалите продукти. Разточете тесто. Изрежете фигурки с формички за сладки. Подредете ги в намазана с олио тава и ги намажете с жълтъка и поръсете със захар. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Градски кекс
Продукти: две препълнени чаени чаши захар, 140 г масло, 6-8 лъж. олио, 3 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 равна чаена лъжица сода бикарбонат, ½ ч. л. лимонтозу, 2-3 ванилии, настъргана кора от лимон или портокал, 4 ч.ч. брашно.
Разбъркайте с дървена лъжица или с миксер яйцата, захарта, маслото и олиото. Добавете киселото мляко, содата, лимонтозуто, ванилията и лимоновата кора. Накрая добавете брашното. Тестото става гъсто. Ако желаете, добавете и малко какао. Намажете с олио и поръсете с брашно дълбока форма за кекс, изсипете тестото и сложете в студена фурна. Печете на 200 градуса, без да отваряте фурната, докато не стане готов.
Агнешко с пресен кромид
Продукти: 2 кг агнешко месо, 10-12 връзки пресен кромид, 125 г масло, джоджен, 1 ч.ч. червено вино, 100 г олио, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Изпечете агнешкото месо с малко вода, олио и масло. Поръсете го с червен пипер.
В същата тава сложете нарязания пресен кромид, маслото, сол на вкус, виното, джоджена и 1 ч.ч. вода. Когато кромидът омекне, добавете месото. Печете докато кромидът хване коричка.
Агнешка супа
Продукти: 750 г агнешко (или 1 агнешка глава), 2 жълтъка, ½ ч.ч. ориз, 1 суп. л. брашно, 1 връзка зелен лук, 1 ч.ч. кисело мляко, магданоз, черен и червен пипер, сол, олио, масло.
Нарежете месото на парченца. Залейте го със студена вода и варете (главата варете дълго, докато при натиск с нож започне да се разпада) докато омекне. Прибавете ориза, лука, нарязан на дребно, солта и черния пипер. В тикан направете запръжка с 3-4 лъжици масло. Накрая направете застройката с кисело мляко и жълтъците и като при добавяне темперирайте. Поръсете супата с магданоза.
Агнешка дроб сърма
Продукти: 3 глави лук, 1 връзка пресен кромид, 1 връзка джоджен, 1 връзка копър, 1 връзка магданоз, агнешки набор (сварен), сол, черен пипер, 200 г гъби, 1 ч.ч. ориз, 1 връзка лапад (или спанак), олио.
За заливката 2 яйца, ½ кофичка кисело мляко, брашно, колкото гъстотата на сместа да стане малко по-гъста от тази за палачинки.
Задушете в олио подред лука, нарязания агнешки комплект, ориза, лапада и подправките. Добавете 2 ½ ч.ч. топла вода и печете на умерена фурна. Направете заливка и допечете дроб сърмата.
Мария Гошева, старша медицинска сестра в болница ПУЛС, общински съветник: На трапезата ни неотменно присъстват сладките по рецепта на баба ми Верка

Сладки с мая
Продукти: 300 мл прясно мляко, 1 кубче прясна мая, 3 яйца, мас (мека, разтопена) 150 г, 1 щипка сол, 100 г захар, брашно около 600 г.
Замесва се меко тесто. Оставя се да втаса 1 час и се премесва. Оформят се фитилчета, които се поръсват със захар и се навиват като кифлички. Пекат се в затоплена фурнана на 200 градуса за 30-40 минути.
Рецептата е от баба ми Верка, майката на баща ми. Ние живеехме заедно в една къща и тя винаги правеше тези сладки за Великден, защото са с мая и наподобяват леко на козунак. След това майка ми започна да ги прави, сега вече ги правя аз. Докато племеникът ми беше по-малък и му беше интересно, ми помагаше, но вече ме изостави. Те са любими на цялото семейство, защото не са претенциозни, но и като престоят пак са вкусни. Това са сладките от моето детство за този празник.
Във фамилията ни имаме обичай на Великден да се събираме при брат ми. От 30 години той си прави курбан за здраве на този ден и събира целия род – лелите ни, братовчедите, всички и задължително трапезата се освещава от свещеник.

Соня Ставрева, общински съветник: В родното ми Добринище традиционно яйцата се рисуват с восък и боядисват само в червено

Съпругът ми носи името Велко и семейството ни спазва традицията, създадена още от дядо му, на когото е кръстен, най-блидките хора във фамилията да се събират в къщата им в с. Стоб. Сега традицията се продължава от баща му Георги и на обяд навръх Великден сме в дома му. Менюто традиционно е пълнено агне и зелена салатка. Аз боядисвам яйца и правя и някакъв сладкиш, най-често торта, защото за козунак не ме бива много. Най-голямата емоция за децата на Великден е борбата с яйца. Тази година съм наумила да покажа на дъщеричките си как се боядисват яйчица със зеленчуци и да ги боядисаме заедно с люспи от кромид и червено зеле. Боядисването си е част от празника и на тях много им харесва да сложат ръкавичките и да мажат, затова предни години сме ги правили с перлени бои. Моят род е от Добринище, а традицията там е яйцата да се рисуват с восък и се боядисват само червени. В моето семейство само така сме ги правили, като за целта си има писалка, която представлява дървена пръчка с гвоздей на нея. Топваш гвоздейчето в разтопен восък и рисуваш върху свареното яйце. Като засъхне хубаво восъкът, се потапят в гореща червена вода. „Мързеливата“ с цветни боички започнах да боядисвам като се появиха децата. На тях още не съм им показвала и не съм ги водила в Добринище по това време да видят как се прави в моя край, но вече са достатъчно големи, едната е първокласничка, а другата е в ясла, и може би догодина ще го направя. А баба ми всяка година задължително ми изпраща рисувани червени яйца. Събираме се в Добринище на Гергьовден и спазваме традицията в моя край всички да сме с носии.

Април месец за семейството ни е много специален, защото имаме доста поводи за празнуване – на Цветница малката Лилия има имен ден, на 20 е рожденият ден на голямата Ева, Великден, след това в началото на май Гергьовден…
Козунак с лимонада и кукулник, специалитетите на Елена Стойчева, кмет на с. Българчево

Козунак с лимонада
Продукти: 2 яйца, 110 г захар, 100 г кисело мляко, 1 ч. лъж. лимонова кора, 1 каф. лъж. ванилов ексктракт, 100 мл лимонада или жълт швепс, 1 пак. суха мая, 400 г брашно, 70 г масло или свинска мас.
Замесва се и се оставя да втасва на топло 20 мин.
Това е моята най-икономична рецепта. За да не се прекъснат конците на козунака, не чакаш да удвои обема, а след 20 минути втасване се разделя тестото на три. Всяко фитилче се оформя на елипса, дълги са колкото е формичката за печене. Плете се на плитка. По желание може във фитилчетата да се сложат стафиди (предварително накиснати и подсушени, локум, шоколад). Не се реже с нож! Не се оформя с точилка! Само с дланта леко се притиска и се изтегля. Разместването е важно, защото теглиш тестото с дланта, а не го събираш на топка. Колкото по-дълго го изтегляш, толкова по-дълги конци ще има. Брашното трябва да има голямо съдържание на белтъчини, около 12 процента и нагоре.
Лимонадата слагам вместо подсладител и за сметка на по-малкото захар, защото повечето захар не позволява на тестото да бухне.

Кукулник
Това е великденски хляб, който се прави в с. Логодаж, но и аз често го приготвям за празника. Замесва се хлебно тесто с мая, постно, без яйца и мляко. Ако искате да са малки питчици, разделяте на топки и в средата на всяка се слага сурово, добре измито яйце. Така втасват и се изпичат заедно с яйцето във фурната.
