Спецоперация за безопасност на движението в малките населени места

От днес до 20 януари у нас ще се проведе специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение в малките населени места.

Операцията е планирана на база анализ на пътнотранспортния травматизъм от началото на годината в страната, който показва, че повече произшествия настъпват в малките населени места и на пътищата, които ги свързват. Затова усилията на полицейските екипи ще бъдат насочени точно към тях, заяви на брифинг главен инспектор Лъчезар Близнаков от отдел „Пътна полиция“ –  ГДНП.

Проверяващите ще следят основно за недопускане на управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол или наркотични вещества, както и от неправоспособни водачи.

В големите градове също ще има засилено полицейско присъствие, но акцентът там ще е върху уязвимите участници в движението по пътищата. Статистиката сочи, че от началото на годината са възникнали 54 пътнотранспортни произшествия с участието на пешеходци и това налага да се работи в тази посока, допълни още Близнаков.

Той подчерта, че идните дни полицейските екипи ще продължат да работят усилено, за да подпомагат движението заради влошената метеорологична обстановка.

Над 13 000 нарушения са установени по време на специализирана полицейска операция, проведена от 8 до 13 януари 2021 г. с акцент пешеходците и водачите, които отнемат предимството им на пешеходните пътеки. Санкционирани са  747 пешеходци, а 75 водачи са били наказани за отнемане на предимство на пешеходец.

Продължаваме да отчитаме голям брой водачи, които си позволяват да управляват след употреба на алкохол и наркотични вещества. По време на операцията са установени 66 водачи, седнали зад волана след употреба на наркотици, а други 117 – след употреба на алкохол. 18 000 са били констатираните нарушения на скоростните режими, обобщи Близнаков.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *