Има някои храни, които поради тяхната калорична стойност или начин на готвене, трябва да се консумират умерено както по отношение на количеството, така и по отношение на честотата.
Ето списък с храни, които се считат за „най-угояващи“.
Разбира се, това е пряко свързано с количеството, което ядете, и честотата на прием.
1. Картофен чипс
Проучване от 2015 г. сочи, че картофените чипсове са сред най-пристрастяващите храни. Когато се консумират по пристрастяващ начин и в излишък, те могат да доведат до наддаване на тегло.
2. Захарни безалкохолни напитки
Консумирането на чаша или две безалкохолни напитки всеки ден може да ви накара не само да натрупате тегло, но и да увеличите нивата на кръвната си глюкоза. Изследвания от Current Developments of Nutrition предполагат, че има връзка между консумацията им и повишен риск от диабет.
3. Преработени меса (колбаси)
Свръхобработените видове месо като колбаси са много нездравословни и наистина могат да причинят наддаване на тегло, когато ги консумирате в излишък. Те осигуряват значително количество наситени мазнини, калории, натрий и оцветители.
4. Готови за консумация храни с трансмазнини
Стотици продукти, които виждаме в супермаркета, съдържат трансмазнини – вещества, които могат да повлияят на нашето здраве, като повишават лошия холестерол и намаляват добрия холестерол. Това може да допринесе за увеличаване на риска от сърдечни заболявания и е свързано с повишен риск от развитие на диабет, според данни на Американската сърдечна асоциация.
5. Картофи
Те се считат за една от най-угояващата храна. Испанската фондация за хранене обаче посочва, че те осигуряват 88 Kcal/100 g количество енергия, което не би било прекомерно, ако се консумират умерено.
Разбира се, ако ги изпържите, калоричността им се увеличава. Поради тази причина препоръчваме да ги варите или печете.6. Сладкиши и десерти
Бисквитките, сладкишите, хлебните изделия и др. обикновено съдържат значително количество захар и мазнини. Именно поради тази причина те са на върха на хранителната пирамида. Специалистите препоръчват също спорадична и умерена консумация от тях.
7. Рафинирани зърнени храни
Оризът е друга от най-консумираните храни за угояване в света – той допринася с 381 Kcal/100 g. Диетолозите съветват да се яде кафяв ориз, тъй като се усвоява по-бавно, което води до по-дълъг период на усещане за ситост.
8. Пържени храни
Всички ястия, които се пържат в мазнина, повишават калоричността си. Редовната им консумация води до повишен риск от наднормено тегло.
9. Готови плодови сокове
Дори тези, на коитопише „100% натурални” обикновено съдържат добавени захари и консерванти. Вместо това консумирайте прясно изцедени сокове.
10. Масло
То трябва да се консумира умерено поради високото му съдържание на наситени мастни киселини (44,97 g на всеки 83 g общи липиди, присъстващи в 100 g). Почти всички лекари и диетолози настояват за ограничаване на консумацията на тази мазна храна.
Най-малко угояващи храни
• Бяла риба – ципура, меджид, мерлуза, треска, те са много добри заради съдържанието си на омега-3 и фосфор.
• Постно месо като пуешко или пилешко (винаги след отстраняване на мазнината). Засищат и съдържат много протеини.
• Миди и ракообразни – миди, скариди, стриди, калмари, раци. Те имат малко мазнини като рибите и са богати на йод и цинк, съдържат висококачествени протеини и много малко въглехидрати.
• Зеленчуци като спанак, броколи, моркови, домати, лук, количеството мазнини е почти нулево в тях.
• Бобови растения – леща, нахут, соя, боб и осигуряват ни цинк, фосфор, желязо, магнезий и много витамини. Те също съдържат и протеин.
• Плодове – всички, за които се сетите, са с ниско съдържание на мазнини, с изключение на бананите, гроздето, кокоса и дюлята, защото съдържат много захар. Останалите плодове осигуряват вода и антиоксиданти.