Сребърните бижута и техния ефект върху здравето

От древни времена хората са смятали, че различните скъпоценни камъни имат лечебни свойства, като особено голямо внимание е било обръщано на златото и среброто. Интересно е да се отбележи, че короните, носени от кралете през древните времена са използвани скъпоценни камъни, за да предпазват носителите им от злини и болести. В тази статия ще разгледаме различни ефекти и доказателства за ефектите върху здравето на качествените сребърни бижута, понеже среброто е едно от най-популярните скъпоценни метали, благодарение на достъпната си цена и нежния си дизайн.

Като метал, среброто участва в доста химични процеси и има доказан антибактериален ефект. Среброто, в малки количества, се съдържа в различните лекарства за грип и кремове за лекуване на рани. Особено полезно за лекуване на тежки рани и брадавици е сребърният нитрат. Сребърните бижута, също така, подпомагат поддържането на балансирана температура и циркулация на кръвта в тялото, понеже елементът е естествен проводник на топлина и ток. Много хора твърдят, че са се почувствали по-добре и имат положителни промени в настроението след носенето на сребро.

Също така, като метал, среброто реагира на много токсични вещества, като променя цвета си, което може да Ви помогне да се предпазите от близка среща с опасни и отровни вещества. Например, ако пръстена, който носите започне да получава син оттенък, то това означава, че в тялото Ви има прекалено много натрий, което е свързано с употребата на прекалено много сол. Друго поверие, което е популярно е, че среброто потъмнява, когато е носено от болен човек. Български обичай съветва да се прешиват сребърни, вместо златни монети за здраве на малките деца през високосните години.

Тези лечебни свойства са причината за традицията да се подарява сребърна лъжичка при поникването на първия зъб на бебе. Вярва се, че тя ще го защитава и ще го пази от микроби. Също така е доказан факт, че много войски носели водата си в сребърни съдове, за да я пазят чиста. Особено интересна е историята за Александър Македонски и неговия поход в Азия. Въпреки своите непрекъснати победи, армията му се изтощила от болести, като болестите са били много по-ясно изразени сред обикновените войници, докато сред командирите не е имало същия проблем, въпреки че са споделяли лишенията на войната. Вече знаем причината за това – обикновените войници са разполагали с калаени чаши, докато ръководителите – със сребърни.

Химическата способност на среброто да убива бактерии е 3.5 пъти по-силна от хлора, като не засяга живите клетки и тъкани. Това позволява на среброто и другите сребърни съединения да имат силен ефект срещу гъби. Учените от университета в Саутхемптън доказаха, че носенето на сребърни пръстени действа полезно срещу симптомите на артрит на ръцете.

Всичко това е добра причина да носите сребърно бижу винаги с Вас.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *