Старшията на гоцеделчевските хандбалисти Н. Пиргов: Не сме отписали мача с „Локомотив“ (Вн), но е реално да се целим в третото място

Ханбалният отбор на „Пирин“ (ГД) стигна до финалната четворка на „А“ група, след като преди това направи същото и в турнира за купата на България. Избраниците на старши треньора Николай Пиргов имат шанс да атакуват медалите, макар че започват срещу най-добрия ни тим в момента „Локомотив“ (Вн). Първият мач помежду им е днес във Варна, а за финала се класира този, който спечели 2 победи от 3 двубоя. В навечерието на заключителната фаза разговаряме с Н. Пиргов.

– Г-н Пиргов, това ли беше целта, която си поставихте в началото на сезона?

– Наша основна цел бе обиграването на отбора и оставането в елита. При така стеклите се обстоятелства обаче успяхме да постигнем по-добри резултати. Просто апетитът дойде с яденето. Важното е, че събудихме хандбала от летаргията, в която бе изпаднал, и дадохме на младите хора стимул да се занимават с него. Публиката и многото деца, искащи да тренират в клуба, потвърждават думите ми.

– Предстои мач с „Локомотив“ (Вн), който няма загуба през сезона?

– Това е отбор, в който 80 процента от играчите са професионалисти. Техният тренировъчен процес е съвсем друг. Дълги години играят заедно и редовно участват в европейските клубни турнири. Трудно е да бъде победен, независимо че по принцип ние играем сравнително успешно срещу тях.

– Ако отписвате мачовете с варненци, на кое място е реално да се класирате?

– Никой не е отписал мачовете срещу „Локомотив“, просто с оглед обстоятелствата казвам, че трудно този отбор може да бъде победен от нас. Ще играем до последна възможност. Реално е да се целим в третото място. Регламентът обаче ни затруднява, защото съперниците ни имат домакинско предимство.

– Как стои въпросът при евентуално поражение от „Локомотив“ (Варна)?

– Отиваме на малък финал, в който играем със загубилия в двойката „Чардафон“-„Добруджа“.

– Не съжалявате ли за някои Ваши решения?

– Има такива, за които човек съжалява или си казва: „Можеше да бъде и по друг начин”. В крайна сметка събитията са минали, ситуацията е била по определен начин и не можем да ги променим. По-важно е да се поучим от тях. Ако ме връщате с този въпрос към казуса за избора да разчитаме основно на собствената си школа, никога нито аз, нито някой друг от колегите или ръководството е съжалявал. „Пирин“ е на Гоце Делчев и е нормално основата да бъде изградена върху собствени кадри. Основната цел е да даваме право за изява на наши момчета, а не победата на всяка цена. Какъв е смисълът, ако 16 от 18-те ни състезатели в отбора са чужденци? Как ще го почувстват хората като собствен тим? В тази връзка благодаря на нашите фенове, които показаха как се подкрепя безрезервно и изцяло. Това впечатли всички, които гостуваха в „Неврокоп Арена“.

– Притеснявате ли се от ново избухване на Костадин Гущанов, чието наказание от 5 мача току-що изтече?

– Не, тогава в Габрово бе негов моментен изблик. Събра се много нервно напрежение и той реагира. Това не бе най-правилният начин да се противодейства на несправедливостите, но се случи. Той е боец, емоционален е, има хъс, с който заразява другите, и именно от такива играчи имаме нужда. Говорил съм след това неведнъж с него. Съжалява, но няма начин да върнем времето назад. Сигурен съм, че след възстановяването на състезателните му права няма да има такъв проблем.

АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *