Топ теми

Статистика! Българинът яде двойно повече месо, отколкото плодове

Основен дял в храната на трапезата взима пилешкото, като за 12 месеца над 56 млн. пилета отиват сготвени на масата. Това показват данните на Министерството на земеделието и храните. Произведените за консумация прасета пък са около 1 млн и 100 хил. за година. Общото им тегло, подадено от свинефермите, е над 150 хил. тона. Останалата част до 212 хил. тона месо, изядени годишно, се пада на говеждото. За сравнение изядените плодове годишно са около 103 хил. тона. Проста сметка показва, че ядем двойно повече месо, отколкото плодове. Най-предпочитаното за консумация месо от българина остава пилешкото.

Следват: свинско, кайма смес, говеждо или агнешко и от други животни. Продължава тенденцията на спад на консумацията на говеждо и агнешко месо като причините са по-високите цени на този вид мръвка, ниската покупателна способност на българите, както и липсата на традиции в консумацията на такова месо, отчитат експерти.

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *