Стопаните на „Вила Мелник” са категорични: Хубавото вино се прави от чисто грозде, чисти съдове и чиста съвест, да посрещнем Великден с чаша мелнишко

С наближаването на Великден домовете се изпълват с аромат на козунак, звън на детски гласове и радостно очакване. Това е празникът, който ни събира около една трапеза, за да си пожелаем здраве, разбирателство и любов. А за вярващите денят на Възкресението Христово е повод за духовно смирение и надежда.

Великден е време и за равносметка. За това какво сме постигнали, как пазим традициите, които сме наследили – онези, които ни правят това, което сме. Сред тях е и една от най-силните – лозарството и винарството. И както казва Исус: „Аз съм истинската лоза, а Отец Ми е земеделецът“, ние тук в Мелнишкия край добре знаем, че виното е не просто напитка – то е жива връзка с корена, с труда и с вярата.


Недалеч от село Хърсово се намира Винарска изба „Вила Мелник” – име, което мнозина вече свързват с качествено вино, направено от местни сортове с дълбоки корени в региона. Тук се отглеждат с особена грижа „Широката мелнишка лоза” – наричана с обич „Широка мелнишка душа“, и нейните наследници: „Мелник 55”, „Мелник 1300”, „Мелнишки Рубин”, „Руен”, „Сандански Мискет” и други. Това са сортове, които носят духа на долината на Струма – неповторим вкус, интензивен аромат на презрели черни плодове и балансирана структура.

Смелост и постоянство са нужни, за да отглеждаш лозя в наши дни. Екипът на „Вила Мелник съчетава знанието на местните лозари с новите технологии и научен подход. В стопанството се отглеждат над 400 дка лозя, а формировките следват традиционните практики – чашовидна за „Широката мелнишка лоза”, както и „Кордон-Мозер” и „Гийо”. Създадена е капкова напоителна система, използват се щадящи практики при пръскане, включително дронове, а лозята се обработват механично, без хербициди. Винарската изба е гравитачно-организирана, което осигурява минимален разход на енергия при производствения процес и максимално нежен подход към гроздето. Инсталират се соларни панели, а лабораторията за контрол на качеството е модерно оборудвана.


„Хубавото вино се прави от хубаво грозде“ – това го знае всеки тук. Затова беритбата е ръчна, селекцията – прецизна, а винификацията – внимателна и индивидуална за всеки сорт. Остатъците от гроздето и лозите се компостират и връщат в земята – всичко се прави с мисъл за устойчиво земеделие.

Тези усилия дават своите плодове – и буквално, и преносно. На последния престижен конкурс „Mundus Vini”, Германия, вино от „Широка мелнишка лоза” на „Вила Мелник” спечели златен медал, а купажът „Melnik Family Tree” (Родословно дърво Мелник) бе отличен като едно от 50-те най-добри вина в България според форума Дивино.


За винарната няма по-голяма награда от това винолюбителите да се върнат за още, или още по-добре – да я посетят на място. Отворена за винени турове и дегустации, „Вила Мелник” предлага възможност да се докоснете лично до процеса – от лозето до чашата, и да се насладите на магията на мелнишките вина с гледка към Пирин.

Както казва бай Славчо от Хърсово: „Хубаво вино се прави от чисто грозде, чисти съдове и чиста съвест“.
А с такава чаша в ръка Великден е още по-светъл, още по-близък и още по-български.



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *