Стопани на животинския пазар в Благоевград: Всички истории с болестите по животните са политика да се затрие животновъдството в България, сега са прасетата, лани бяха овцете, наесен ще обявят, че има птичи грип…

Слаба бе търговията на животинския пазар в Благоевград вчера преди обяд, установи репортерска проверка на вестник „Струма“. Няколко ярета, 3-4 кози, кокошки, пиленца и пуйки представляваха целия асортимент на изложената стока, като най-много се търсеха яйцата. Прасета нямаше, а кокошките, които се продават и за яйца, и за месо, се предлагаха по 10 лв. Същата бе цената и на петлите. Между 5 и 6 лв. вървяха ярките.

„Редовно идвам на този пазар да си купувам яйца. Зареждам и махалата, като дойда за себе си, защо да не взема и за комшийките?!“, обяснява икономистът Бойко Стамболиев и допълва: „Като ги помоля, защото съм редовен клиент, и пилета ми приготвят, направо заклани. Вкусът е съвсем различен! Като направим вкъщи чорба, няма връзка с тая от бройлерите“.

Търговците не са много словоохотливи пред журналисти. Страхуват се от проверки и санкции, въпреки че твърдят, че разполагат с всички документи на производители, включително и регулярни изследвания на птиците и животните си. Проблемът е, че пазарът е импровизиран и не отговаря на изискванията за такъв.

„Тегава е работата около нас, госпожа, не ни е лесно. Такава ни е държавата: производителят да ходи да пасе трева“, вдига ръце търговка на яйца и птици и обяснява: „Имаме си фирми, регистрации, правим всичко, което е нужно като изследвания в лабораториите, но накрая няма къде да си продаваме продукцията, защото от общината не са направили пазари за нашата стока. А трябва да се  направи дезинфекционна яма, тоалетни и чешми и районът да се загради. Не е кой знае каква инвестиция. Ние не крадем стока, за да се крием от проверяващи и контролни органи и не го правим, но виждате, продавачи сме един бюлюк, а купувачи няма. Гледаме стока, храним я, а да няма къде да я продадем!“, отбелязва жената, като се притеснява, че ако си каже името, може да изгонят всички от животинския пазар.

На метри от импровизирания й щанд новоизлюпени пиленца и ярки продават двама мъже. Георги е по-възрастният, а по-младият, 40-годишен, е Ивайло Начев, който от 10-ина години се занимава с птицевъдство. „Да не сте от данъчните?“, с широка усмивка и чувство за хумор питат мъжете и се отпускат да говорят за проблемите в бранша. „Управниците искат да затворят селския пазар и да накарат хората да влязат в големите вериги магазини. Затова измислят болестите.  Едно време като се сготвеше вкъщи, от 200 метра миришеше на вкусно, а сега – всичко е изкуствено”, откровен е Георги и отбелязва, че вече има села без хора, а това не води към добро.

„Ако не сме ние с кокошките, ще са прасетата, ако не са прасетата, са овцете, ако не са овцете, са телетата, типично по български винаги се търси някъде проблем, за да се пречи на производителите и да се карат хората да купуват боклуците в магазините“, убеден е Ивайло и излага тезата си: „Проблемът не е в болестите!  Кажете как прецениха, че точно 15 000 прасета са болни, ни повече, ни по-малко?! Къде в друга държава го има това да се избиват животни, без за всяко да е категорично установено, че е заразно?! Сега са прасетата, наесен ще кажат, че има птичи грип из цяла България. Миналата година бяха овцете. И така ги редуват като омагьосан кръг, а ние седим и си траем! Миналата седмица на село дядото беше купил готово пиле на грил. Синът само бодна и пита: „Това що е?!“. Не поиска и да опита бройлерите, защото те са отврат и не знаеш какво ядеш! Тегаво е в животновъдния сектор, но не се оплаквам, защото сам съм си избрал, че не искам началник на главата да имам. Лошото е, че искат и това, с което се препитаваме, и него да ни вземат, само и само да ядем резерва на Швейцария, на Холандия и на който друг още се сетиш!“, обобщава младият птицевъд. В негова подкрепа Георги допълва, че няма в естествена среда едно пиле за 60 дни да стане 3 кг. „Трябва да почнем да си казваме нещата в прав текст, проблемите няма как да се решават, като си мълчим и ако не ги назоваваме“, категоричен е Ивайло Начев и докато говори, показва на клиент пиленца на 2 дни, чиято цена бе по 1,50 лв. 

Бизнесмени, бивши и настоящи животновъди се отбиват да оглеждат стоката на пазара, но само от спортна страст и любопитство, без да купуват.

„Дойдох ей така, да погледна“, призна Павел Църваришки, учител в Благоевградската професионална гимназия, който има и неголяма ферма за прасета. „Изкарвам малко, по 30-40 прасенца на година, но по пазара не вадя. Имам си клиенти, които идват на място във фермата. Засега за щастие в района ни проблем с африканската чума няма и дано така да си остане. Още не са ни събирали за инструкции, като миналата година, но слушам, че лошо може да стане. Сега казват, че от фуражите била заразата, но това не е истина, ние си знаем, че не е от храната. Всичко е политика на правителството. Целта е да се ликвидира животновъдството“, смята учителят животновъд.

Най-тегав бе пазарът за стопаните, докарали ярета и кози, тъй като не успяха нищо да продадат и си тръгнаха обратно с животните. За 100 лв. предлагаха яре на 4-5 месеца мъж и жена от с. Падеш, до тях животновъд от Благоевград, който има стадо в с. Мощанец, опитваше да продаде коза за 150 лв. и яренце за 80 лв. Човекът със съжаление обясни, че в момента няма търсене, а напоследък купувачи искат стоката на безценица, за да я препродадат и да печелят на гърба на производителя.

В пазарния ден вчера инспектори от отдел „Контрол по храните“ на Агенцията по безопасност на храните в Благоевград ревизираха производителите и търговците на мляко и млечни продукти в закрития пазар в областния център на Пиринско и на откритото селско тържище.

„Проверките бяха в две направления: за изпълнение на предписанията, дадени при предишна акция за осигуряване на безопасни условия за продажба на мляко и млечни продукти, и по заповедта за забрана на продажба на свинско месо под всякаква форма по пазарите“, информира началникът на отдела д-р Гергана Китанова. Тя посочи, че колегите й не са установили търговия на свинско под никаква форма на пазара в Благоевград, но проверките ще продължат да се правят регулярно в цялата област.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *