Стотици ловци и риболовци празнуваха на Попови ливади 105 г. организирано ловно движение в Гоце Делчев и Петрич

Въпреки прогнозите за дъжд и вятър стотици ловци и риболовци се събраха в най-новото село в област Благоевград – Попови ливади, за да заздравят колектива преди старта на новия сезон само след броени дни. За пети път на това място дойдоха членове на ловните сдружения в Гоце Делчев, Сандански, Петрич и Разлог. За пореден път авджиите и въдичарите показаха, че са едни от най-единните и във веселбата демонстрираха дух и емоция, на които мнозина да завидят.

Всички заедно пък помогнаха за честването на 105-ия рожден ден на организирания лов в Гоце Делчев и Петрич. В центъра на вниманието, заради достолепния си повoд – 105 години организиран лов в Гоце Делчев и Петрич, бяха ловците от двете сдружения.

Събитието бе белязано от богата програма, която започна рано сутринта. По утвърден обичай бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към две от големите личности в историята на този край на България. Първо беше отдадена почит пред паметника на лобното място на Яне Сандански, а след това бе изразена признателността към Гоце Делчев пред паметника му в село Попови ливади. Пред монумента на идеолога, военен ръководител на освободителното движение на българите в Македония и Одринско и патрон на най-големия град в долината на Места, бе спазена традицията и след тържествен водосвет за здраве отец Методи освети знамената на дружинките от четирите ловно-рибарски дружества от двете страни на Пирин.

Сред многобройните гости, които дойдоха на празника, бе председателят на Контролния съвет на Националния ловно-рибарски съюз – Съюза на ловците и риболовците в България, Стойчо Гергьовски. Той връчи на „рождениците“ специални плакети и грамоти с пожелание за дълголетие и още нови успехи. Освен него сред уважилите мероприятието бяха общинските кметове на Гоце Делчев и Гърмен  – Владимир Москов и Минка Капитанова, кметове и заместник-кметове от региона, директорите на ДГС и ДЛС от област Благоевград и Дупница, кметовете и зам. кметове на населени места от областта. От съседна Гърция поканата на своите български колеги уважиха председателят и главният секретар на Ловната федерация на Северна Гърция – Йоанис Полихронис и Николаос Калогеракос, председателите на ловните сдружения в Драма, Просочани, Като Неврокопи и Кавала. Със специална мисия в Пирин планина бе и Валери Ангелов от сдружението на ловците в Долна Митрополия, който дойде на място да честити 105-годишнината на организациите в Гоце Делчев и Петрич

“… Във времето, в което живеем, ние можем да помогнем не само за опазването на природата ни, но и на възпитанието на бъдещите поколения. Хубаво е, че ние, ловците, успяваме да бъдем сплотени, да бъдем заедно, това е така, защото ние имаме една изключително патриотична и родолюбива кауза – защитата и опазването на българската природа. С това можем да бъдем пример, който да следват всички. Поздравявам Ви с това, че сме заедно и отстояваме своите интереси и работим за нашата природа”, бяха част от думите на председателя на Контролния съвет на Националния ловно-рибарски съюз – Съюза на ловците и риболовците в България, Стойчо Гергьовски.

Събитието по стар обичай започна с химна на ловно-рибарско сдружение „Сокол“ в изпълнение на един от местните любимци Боби Шапков по стихове и музика на покойните вече Георги Гавалюгов и Запрю Икомонов. След това имаше и още много музика. Изпълнителите не оставиха без отклик всяко музикално желание на насядалите под дебелите борови сенки ловци и риболовци. Съвсем разбираемо в избора на присъстващите преобладаваха характерните за Югозападния край песни, които дошлите на събитието припяваха заедно.

 АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *