Стоян Стоев: На хората им омръзна от политика и дребни сметки. Искат решения

  • За първи път Сандански получава четвърто място в листата на най-голямата партия, но трябва да се свърши много работа, за да имаме народен представител и в следващия парламент* На миналите избори „Има такъв народ“ нямаха кампания, а на тези няма да имат и кандидат* Времето на анонимните депутати свърши, всички ние трябва да изпращаме в парламента мотивирани да работят хора, които да се отчитат ежедневно

Стоян Стоев бе единственият кандидат от Сандански, избран за народен представител на изминалите парламентарни избори с 4793 преференции. Има над 15 години мениджърски опит на ръководни позиции в бъгарски и международни компании. Магистър по информатика. Владее свободно английски език. Семеен, с две деца.

loading...


  • Какво е усещането да влезете в нова предизборна надпревара само 2 месеца след като бяхте избран за депутат и каква е оценката Ви за политическата ситуация в страната?
  • – Знаете ли – тази равносметка не е важна, когато говорим за мен. Истински важното е, че всичко това е лошо за страната. Най-малкият проблем е стойността на изборите, въпреки че и това е престъпно, след като всички социолози на практика прогнозират да се повтори изборният резултат отпреди 2 месеца. Какво излиза – ще се похарчат над 50 млн. лв. заради личното его на един шоумен. За да се върнем в изходна позиция. Предполагам, че когато не си правил кампания, когато не се срещаш с хората, няма как да усетиш настроенията в обществото. Аз обаче съм всеки ден в населените места в нашата община, разговарям със стотици хора. Знаете ли коя е думата, която може да даде пълен анализ на настроенията: умора. Ще ви го кажа директно – на хората им писна от политика и дребни сметки. Искат решения. Някой да поеме отговорност. Защото се оказа, че новите партии не искат да носят отговорност, за тях по-удобна е ролята на критикуването. Във всеки колектив по някой като тях – който не запретва ръкави, за да се свърши работа, а който стои отстрани и дава акъл. Българският народ казва – да намират маана. Тази роля сигурно е удобна, но няма как да продължава вечно.
  • – Най-често задаваният въпрос: с кого ще управлява ГЕРБ, след като всички казват, че в такава коалиция нама да влизат?
  • – Според мен само след няколко седмици ще се окаже, че така наречените партии от протеста има как да намерят общ език – или с БСП, или с ДПС. Все пак вече започнаха да подготвят почвата за подобно обединение, за което вече все по-открито говорят. Според мен обаче си правят тънки сметки, в които не включват най-важното: волята на народа. Българинът има уникален инстинкт. Той няма да се остави да го правят на глупак, особено хора, които са били десетки пъти в управлението в различни цветове. Извинете, но когато бях на тържественото откриване на 45-ото Народно събрание, не разбирах какво иска да каже президентът. Той гледаше към Татяна Дончева, Мая Манолова и Атанас Атанасов и говореше за нови лица в политиката, които да донесат промяната. Та те са седели на същите банки, когато аз съм завършвал училище. Същевременно аз за първи път прекрачвах прага на парламента, но според президента бях носител на старото в политиката. Извинете, но това е цинично. Народът вижда какво се случва, как хора, взели дейно участие в приватизацията, днес се държат все едно са се родили вчера. Видяха и в крайна сметка кой е готов да поеме отговорност, и то с конкретни имена – за министри и премиер. Затова всичко е в ръцете на българския избирател и вярвам, че той ще отсъди мъдро и справедливо.
  • – Сандански досега не е получавал такава предна позиция в листата на ГЕРБ в Благоевградския регион, на какво отдавате това?
  • – В никакъв случай не приемам това като лична оценка. Напротив – зад това стои всичкият труд и хъс на хората в структурата ни. Вече 2 години ние сме абсолютна опозиция в общината. Въпреки това не спряхме да правим инициатива след инициатива. Понякога може да са дребни неща – да засадим дръвчета или да направим пейки и беседки. Когато обаче общината отсъства, запретваш ръкави и правиш нещата със собствените си сили. Мисля, че показваме, че невинаги става въпрос за пари. Много по-важно е да чуеш хората и имаш желание наистина да свършиш работа. Да, за първи път Сандански получава четвърто място в листата на най-голямата партия и това ни дава възможност да имаме народен представител и в следващия парламент. Трябва обаче много работа и да накараме хората да повярват, че това е важно.
  • – Говорейки за Сандански, каква е Вашта прогноза? Ще има ли общината представител и в новия парламент, и това само Вие ли ще бъдете?
  • – Дали и кой ще бъде избран в новия парламент решават изцяло хората. За мен е важно да им предадем едно основно послание – крайно време е да избираме личности. Времето на анонимните депутати свърши, всички ние трябва да изпращаме в парламента мотивирани да работят хора, които да се отчитат ежедневно. Затова е толкова важно да използваме преференциите, когато гласуваме. Иначе знаете какво стана и на миналите избори – единственият представител на община Сандански в Народното събрание бях аз. При това много трудно и само благодарение на решението на г-н Росен Желязков да се откаже от мястото в нашата листа и да използва това от избирателен район в София. Случи се това, което е ставалодесетки пъти назад в годините – намерихме десетки причини да се разделим и да разпилеем гласовете си. Надявамсе да сме извлекли поуки, но се съмнявам, че ще е така. Желая успех на всички кандидати – независимо от политическите ни пристрастия се надявам, че всеки местен човек ще работи за региона ни. Виждайки обаче какво се случва специално в Сандански, съм скептичен, че ще имаме голямо представителство. Знаете, че ВМРО традиционно има добър резултат, но сега залагат на двама силни кандидати, а предимството дават отново на Петрич. В тази конфигурация е ясно, че гласовете от Сандански ще се разделят и по никакъв начин няма шанс да излъчат представител. За ИТН дори не искам да коментирам – най-вероятно вземащите решения там са идвали самов някой от СПА центровете в нашата община, надали някога са минавали по улиците ни или са говорили с хората. Затова и никога няма да дадат истински шанс на местен човек. Тяхното поведение може да се обобщи с две изречения: на миналите избори нямаха кампания, а на тези нямат и кандидат. Защото всички разбрахме, че Слави Трифонов няма да се кандидатира за нищо, а какви са плановете му, ще ни каже, когато му дойде времето. Както се казва – този филм вече сме го гледали.
  • – Какво искате да кажете на хората, които се колебаят дали да гласуват на изборите на 11 юли?
  • – Има значение. Можете да обърнете тази фраза във всеки смисъл. Има значение всеки глас. Има значение кои ще ни управляват. Има значение кой ще ни представлява. Има значение дали ще си останем вкъщи на дивана, или ще отидем до урната. Да, всички ние сме скептичи. Животът ни направи такива. Затова реших да вляза в политиката – за да се опитам да променя това, коете не ми харесва. Ако обаче направя равносметка за всичко случило се през последните 30 години, няма как да не признаем, че само когато ГЕРБ управляваше, страната върви напред. Извинете – говорят закачеството на пътищата, но нищо не направиха преди това. Още щяхме да пътуваме по 4 часа от Сандански до София. Говорят за корупция, но никой не е забравил Тройната коалиция и списъците с назначения по квоти, а не по качества. Говорят за задкулисие, но всички помним кой предложи Делян Пеевски за шефна ДАНС. Аз поне не съм забравил. Надявам се и обществото ни да не е, защото същите тези хора днес искат да се върнат на кормилото на държавата, твърдейки, че са промяната. Надявам се да не го допуснем.

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *