Стряскаща статистика! 168 души между 5 и 75 г. са починали от началото на годината в Дупнишка околия, в големите села Бистрица и Джерман регистрирано само едно новородено

От началото на годината в Дупнишка духовна околия са починали 168 души. В големите села в общината като Джерман няма регистрирано новородено, в Бистрица – само едно.

„Започва да ме хваща страх. Хората умират като мухи. Онзи ден погребах 40-г. мъж от с. Яхиново, издъхнал, докато търкал билетче на работното си място. От началото на годината до началото на март са се поминали 168 души на възраст от 5 до 75 г. Дупница и селата се стопяват. До момента не е извършена нито една венчавка или кръщенка в храмовете в духовната околия, която оглавявам. Наистина повечето венчавки и кръщенки се правят през лятото, тогава си идват гурбетчиите“, заяви отец Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия.

В Бистрица, едно от големите села в община Дупница, за първите два месеца на тази година са починали 10 души, родило се е само едно дете. Кметът на селото Кирил Огненски с тревога заяви за „Струма“: „Селото ни намалява. Само за два месеца починаха 10 души, повечето от тях са хора в работоспособна възраст – от 53 до 58 г. За същия период се е родило само едно дете. В селото живеят 1800 души, ако това темпо продължи, след десет години ще се стопи наполовина“, е лошата прогноза на кмета Огненски. „От началото на прехода от селото са излезли 300 души, отшили са да работят в чужбина, повечето са в Милано, Италия. Някои от тях не са си идвали с години, други си дойдат през лятото и си тръгват отново”, коментира той.

В дупнишкото село Джерман не се е родило нито едно дете от началото на годината, а са починали 5 човека.

„Около 350 млади хора живеят и работят от години в чужбина. Голяма част от тях нямат намерение да се връщат. Устроили са се там, някои са си купили къщи, създали са деца в чужбина и нищо не ги привлича в родното село. Лека-полека големите села от общината се обезлюдяват. Младите тръгват за чужбина. Остават само възрастни хора и по естествен начин селата се обезлюдяват“, заяви кметът на селото Ангел Цветков.

Както „Струма“ писа, само за последните две години младите хора на възраст от 19 до 29 г. в община Дупница са намалели с над 2000 души.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *