Суеверия и любопитни факти за високосната годинa

Високосната година се отличава с това, че има 366 дни, а не 365, както стандартната календарна година.

Предстоящата 2020-а година ще бъде високосна и очакваме с нетърпение да разберем късметлийска ли ще е. Високосните години се славят като лоши години, заради вековните народни схващания и суеверия. Подобни злокобни твърдения и слухове витаят не само в нашата народна култура, но и във фолклора на много други народи, пише Az-jenata.bg.

В нашата култура високосната година е време, в което не е добре да се сключват бракове. В миналото обаче това е бил моментът, в който жените са имали право да си изберат жених, а не техните родители, както през останалото време. Сватбата обаче трябвало да се състои през следващата година.

Бременните жени пък не трябва да се доближават до остри предмети през високосна година. Поради тази причина не трябва и да се подстригват, не само за да не се случи нещо лошо, но и да не се отнеме от късмета на бъдещото новородено.

Младите семейства пък не е препоръчително да купуват ново жилище, кола или друго скъпо имущество, защото има опасност да го изгубят. Смяната на местоработата не е добра идея през високосната година, защото няма да донесе желания успех.

Счита се, че имущество не трябва да се продава през високосна година. Оставете сделките за следващата година. Ако случайно спечелите повече пари през високосната 2020 година, раздайте го на бедни и нуждаещи се. Според поверията, ако направите това, следващата година ще е още по-доходоносна от високосната!

В западните европейски култури сключването на сделки през средните векове, а и след това било отлагано за следващата година. Всички смятали, че 366-те дни в календара вещаят лош късмет, заради дяволското число 66, което влиза в състава на общия брой календарни дни.

Хората, родени на 29 февруари е добре да не чакат точния си рожден ден през 4 години, за да го отбелязват. Най-добре е да празнуват или на 28-ми февруари, или на 1-ви март. В противен случай ще имат лош късмет.

Може да мислите, че е изключителна рядкост някой да се роди точно на този ден, но според статистиката към 2012 година на Земята има над 4 милиона жители, родени на 29 февруари.

Макар като цяло високосната година и денят 29 февруари, появяващ се през 4 години да се смятат за негативни и носещи лош късмет, хората родени на тази дата се смятат за богоизбрани и специални, независимо от лошата репутация на този ден.

1504 година обаче се оказва много успешна за Христофор Колумб, който предприема великото си пътуване към новите светове. Известният мореплавател тръгва от испанските брегове и стига на остров Ямайка във високосната 1504 година. Всички около него са смятали, че Бог ще ги накаже за дързостта, защото през същата година се наблюдава и лунно затъмнение.

Историята обаче доказва колко успешна и полезна за цивилизацията е била тази експедиция.

В много култури, както западни, така и източни, сватбата е най-големият проблем през високосна година. При англичаните, гърците, българите, средноевропейците това суеверие е налице.

Шотландците обаче са си решили проблема – те смятат, че ако носят червен хастар под дрехите си, ще се предпазят от всяко зло.

Според някои астролози, хората, родени на 29 февруари притежават особени и специални дарби и таланти.

Сър Джеймс Уилсън (1812-1880), премиер на Тасмания е единствената знакова личност, която е родена и починала на датата 29 февруари.

Шансът да се роди някой на 29 февруари е 1 към 1500.

В Тайван по традиция омъжените жени се прибират у дома по време на високосния февруари, защото се вярва, че лунарният месец може да влоши здравето на родителите им и трябва да се погрижат за тях.

Карин Хенриксен от Норвегия е със световен рекорд, като тя ражда дъщеря си и двамата си синове на 29 февруари през годините 1960, 1964, 1968.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *