Суровата вода – полезна или опасна тенденция

Манията по здравословен живот понякога може да прекрачи границите на разумното. Вече приемаме веганството и суровоядството за нещо нормално. Но не веднъж сме чували и колко важна за нашето съществуване е и водата.

А при употребата й също забелязваме тенденции. Минерална, изворна, зеолитна, с нула калории. За някои е просто жизнена необходимост.

Но за други се превръща в истинска мания. И тук нещата започват да понамирисват. В буквалния смисъл.

Най-новият хит е употребата на т.нар. „raw“ (сурова, непреработена) вода. Тя трябва да има такъв химичен състав, какъвто природата (но по-често различни влияния) й е отредила.

Може да е мътна и не особено приятна на вкус, но уж е полезна. Дали?

В САЩ вече започва да добива популярност бизнес с доставки на „сурова“ вода. Парадоксът е, че някои го приемат като противопоставяне на друга търговка практика – бутилираната вода.

Не малко са поддръжниците на тезата, че за живителна течност в шише се дават прекалено много пари от потребителите. А печалбата за компаниите е неоснователно голяма.

Поддръжниците на тази теза смятат също, че предприятията, осигуряващи водоснабдяването, третират водата с опасни химикали, преди тя да стигне до чешмите в домовете ни. А онази, мътната, е много по-полезна, защото всичко в нея е естествено.

Според поредната теория на конспирацията, водата в канализацията нарочно се обработва с различни вещества. Те не само разрушават организма и влияят на раждаемостта, но дори и контролират съзнанието на хората, които я употребяват.

А научната гледна точка представя правдоподобна контратеза. Нефилтрираната вода е не по-малко вредна от другата, дори обратното.

Причината е, че в „суровата“ течност често се срещат различни микроорганизми. С приема й те се настаняват в нашия организъм и могат да доведат до редица неприятни заболявания, пише New York Times.

Водата от кладенци и сонди излиза от почвата, която често е била естествено наторявана. Влагата в нея е страхотно убежище за всякакви бактерии. Много е възможно да съдържа и вируси, с които да се заразим не само ние, но покрай нас и близките ни.

Разбира се, всичко е въпрос на личен избор. Точно както веганството. Но е добре винаги да мислим разумно и да претегляме и плюсовете, и минусите на своя избор. lifestyle.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *