Събраха доказателства срещу бившия председател на Районен съд – Сандански, обвинен за ръководител на престъпна група за данъчни измами

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу трима участници в организирана престъпна група за данъчни престъпления, ръководена от адвокат, бивш председател на Районен съд Илия Янев.

Доказателствата по досъдебното производство сочат, че групата е създадена през октомври 2010 г. и е действала на територията на цялата страна, най-вече в Сандански, Благоевград и София. Престъпната й дейност е прекратена на 20 юли 2016 г., когато участниците са задържани при специализирана полицейска операция под ръководството на Специализирана прокуратура.

Преди групата да бъде сформирана, бъдещият й ръководител и един от участниците били съсобственици и управлявали фирма с предмет „търговия с разнообразни стоки“. На практика обаче, основната дейност на дружеството била придобиване и отдаване под наем на недвижими имоти в Сандански и София. След като то придобило голям брой недвижимости и оборотите му рязко скочили, двамата съдружници решили да организират избягване на плащането на дължим ДДС чрез фиктивни сделки с т.нар. кухи фирми на „липсващи търговци“.

По инициатива на ръководителя на групата за кратко били регистрирани над

10 такива фирми, чиито „собственици“ и „управители“ най-често ставали лица от ромски произход срещу дребни възнаграждения. Ръководителят лично поставял задачите на участниците в групата, решавал какво дружество и кога да се регистрира, кой да е негов пълномощник, кога да се включи в схемата за минимизиране на данъчните задължения, до кога да се използва и с кое друго контролирано дружество да се замени след компрометирането му.

Строго определени били функциите и на участниците. Единият получавал задачите от ръководителя, указвал на счетоводителите на контролираните дружества кога какви фактури и за какви услуги да издадат, за кои лица да изготвят трудови договори от името на фирмите „бушони“ (за да заблудят контролните органи, че фирмите имат кадрова обезпеченост).

Другият придружавал лицата с нисък социален статус до нотариус за заверка на документи за учредяване или придобиване на едно или друго контролирано дружество, предавал им за подпис документи, с които да се симулира търговска дейност, придружавал ги до банкови офиси за откриване на сметки и за финансови операции, за което им давал на дребни суми от 40-50 лв., предвидени и осигурени от ръководителя.

Нанесените от данъчните измами щети за държавния бюджет са в особено големи размери, изчисляват се на 646 840,52 лева.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *