Съвети за предотвратяване загубата на коса

Хубавата коса изисква постоянни ежедневни грижи, благодарение на които може да се предотврати косопадът, пише ​ Puls.bg. 

На първо място, от важно значение е правилното поддържане на косата, тъй като то може да предотврати обилното ѝ падане. Например е добре да се сресва не повече от два пъти на ден – сутрин и вечер. Вечерта е особено полезно, тъй като се засилва кръвообращението на скалпа. Не се препоръчва постоянното ѝ сресване, защото косъмът се накъсва.


Редовното измиване на косата също не се препоръчва. Добре е косата да се измива 1 или 2 пъти седмично. Истината е, че естественото омазняване на косата е най-полезно, тъй като така се подхранва скалпът. Хидратирането може да стане и чрез нанасянето на кокосовото масло, тъй като е ефективно за предотвратяване увреждането на косата. Лауриновата киселина, намираща се в него, предпазва косъма от начупване. Освен това то подобрява притока на кръв и помага за възстановяване на растежа му. Може да се използва и зехтин, който подхранва косата в дълбочина, предпазва я от сухота и свързаните с нея накъсвания.


Много добри са и съставките като лук, джинджифил, мед, лимон, банан и т.н., които насърчават растежа и предпазват от падане на косата.


За избягването на косопада е необходимо също да се приема храна, богата на протеини. Това включва яйца, ядки, фасул, риба, нискомаслени млечни продукти, пилешко месо и др. Важен е и витамин А, който освен че предпазва от косопад, увеличава скоростта на растежа на косата. Той може да се намери в сладките картофи, спанака и т.н. Освен него витамините В, С и D, както и минералите желязо, селен и цинк са важни за процесите на растеж и поддържане на косата здрава. Особено необходим е биотинът или витамин В7, при чийто дефицит се наблюдава загуба на коса.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *